Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Başkan Ali Akyüz, Eskişehir Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak, 1969 yılında kuruldukları günden bu yana Karadeniz Bölgesinde bulunan on sekiz ilin vatandaşlarını temsil ettiklerini belirterek “Şu anda Eskişehir’de nüfus rakamlarına göre Karadeniz nüfusuna kayıtlı 42 bin vatandaş yaşıyor. Bunlar içerisinde şu an için en ağırlıklı olanlar Samsunlular. Son yirmi yılda özellikle inşaat sektöründe çok hızlı bir gelişme gösterdiler. Ardından da beş bin kişilik nüfuslarıyla Trabzonlular geliyor. Daha sonrasında ise diğer iller sıralamada yerlerini alıyor” ifadelerini kullandı.

STK’LARLA İLİŞKİMİZ YALNIZCA KARADENİZ ÜZERİNE DEĞİL

Akyüz, Eskişehir’de Samsunluların, Artvinlilerin, Gümüşhanelilerin ve Bayburtluların da derneklerinin bulunduğunu, bu derneklerle bugüne kadar bir çalışma içerisinde yer almasalar dahi dernek olarak buna olumlu baktıklarını anlatarak “Çünkü biz sivil toplum örgütleriyle ilişkilerimize yalnızca Karadenizliler olarak bakmıyoruz. Ben 2003 yılında faaliyete geçen Ermeni Sorunu Platformu’nun kurucusuyum. Bu platformun çatısı altında Bayburtlular Derneği, Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Elazığlılar Derneği ve Karslılar Derneği gibi yöresel dernekler vardı. Fakat bunlar dışında Anadolu Kültür Derneği ve Türk Ocağı gibi dernekler de vardı. Bu derneklerle beraber Ermeni Sorunu Platformu çatısı altında çok önemli etkinlikler yaptık. Örneğin Türkiye’nin Fransa’ya ilişkileri bozulduğunda Vilayet Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdik. Ardından Türkiye’de ilk ve tek olarak Eskişehir’den konvoy halinde Ankara’ya giderek ‘Soykırım Nasıl Yapılır Anlat Bize Fransa’ sloganıyla Fransız Büyükelçiliği önünde bir protesto eylemi yaptık. Bizde bu eylemde Eskişehir Karadenizliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak yer aldık” sözlerini kaydetti.

HEMŞERİLERİMİZİ BİR ARADA TUTMALIYIZ

Dernek olarak en büyük amaçlarının Karadenizli vatandaşları bir arada tutmak olduğunu belirten Akyüz “Bu amaç doğrultusunda da verdiğimiz lokal hizmeti sayesinde insanların dışarıda dağınık bir şekilde değil, burada hemşerileriyle bir arada bulunmasını sağlamayı amaçlıyoruz.  Ayrıca eskiden derneğimizde işaret dilinden Almancaya, takı tasarımından kemençe kursuna kadar çeşitli kurslar düzenledik. Özellikle işaret dili kursunda büyük bir katılım elde ettik. Derneğimizin geçmiş dönemdeki faaliyetlerinden en önemlilerinden birisi de; Özgecan Aslan cinayeti yaşandığı zaman Kızılay’la birlikte kan bağışı kampanyası düzenlememiz. Üç yüz üniteden fazla kan toplayarak o dönem rekor sahibi olduk. Bu kampanya kapsamında da Özgecan hakkında düşüncelerimizin yer aldığı bir defter tuttuk ve kadın kollarımız vasıtasıyla defteri Özgecan’ın Mersin’de bulunan ailesine teslim ettik.  Bunun yanında derneğin yaptığı en büyük şeylerden birisi de oluşturduğumuz telefon ağı sayesinde cenazelerde ve diğer benzeri günlerde hemşerilerimizi haberdar etmek. Çünkü her ne kadar sosyal medya gelişmiş olsa da bazı insanlar bu tür araçlara ulaşamayabiliyor. Ayrıca yapmış olduğumuz kan grubu listesi sayesinde de herhangi bir kan ihtiyacı duyulduğu zaman bunu kısa sürede çözüme ulaştırıyoruz. Kısacası hemşerilerimizin ve elimizden geldiği kadar toplumun diğer kesimlerinin her sorununa çözüm olmayı amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

EĞLENCEYE DÜŞKÜN İNSANLARIZ

Akyüz, dernek olarak daha birçok faaliyet içerisinde yer aldıklarını anlatarak “Bunlar arasında yayla şenliklerini ve Karadeniz gecelerini örnek verebiliriz. Yayla şenliklerimizi dernek binamızda düzenliyoruz. Fakat son iki şenliğimizi Şehr-i Derya Parkında düzenledik. Yayla şenlikleri okulların açıldığı veya kapandığı hafta düzenleniyor. Karadenizliler olarak eğlenceye düşkün insanlarız. Tabiri caizse kemençenin sesini duyduğumuz zaman bizim için akan sular durur. Bu nedenle de yayla şenliklerine sanatçıları davet ediyoruz ve konserler düzenliyoruz. Ayrıca ayda bir kere hamsili pilav şenliklerimiz oluyor. Bunun yanında geçtiğimiz Şubat ayının 28’inde, hamsili pilav şenliğimizi Trabzon’un 24 Şubat’ta fethiyle birleştirerek ‘Kafkas Cephesi İleri Harekâtında Trabzon’un Kurtuluşu’ başlıklı bir konferans düzenledik” sözlerini kaydetti.

İNSANLAR BİRBİRİNE MUHTAÇTIR

Bütün Karadenizli vatandaşları derneğe sahip çıkmaya davet eden Akyüz “Son yıllarda insanların dünyaya bakış açıları değiştiği için kimsenin kimseye muhtaç olmadığını düşünüyorlar. Fakat insanlar birbirlerine, dolayısıyla derneğe her zaman muhtaç olabilir. Bu nedenle birbirimize sahip çıkmamız ve bu hassasiyetlere sahip olmamız gerekir” dedi.