Eskişehir'de 2025 yılı itibariyle 201 bini aşkın ev sahibi bulunuyor. Nüfus İstatistikleri Portalı verilerine göre, Eskişehir'de toplam konut sayısı 326.876 olarak açıklandı. Yani Eskişehir'de toplam 201.604 ev sahibi bulunuyor. Eskişehir'de binlerce konut sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti için son ödeme tarihi 2 Haziran olarak açıklandı.

Her yıl iki taksit halinde ödenen emlak vergisinden bazı vatandaşlar muaf. Özellikle emekliler, engelliler, şehit yakınları ve geliri olmayan vatandaşlar vergiden muaf kapsama giriyor. Ancak indirimli vergi uygulamasından yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken çok sayıda detay bulunuyor.

Konut 16-8

ESKİŞEHİRLİLER DİKKAT

Emlak vergisinden muaf olmak için tek mesken sahibi olmak ve konutun brüt 200 metrekareyi geçmemesi temel şart. Ancak bazı vatandaşlar bu vergiden muaf.

Emekliler, engelliler, lehit aileleri, gaziler ve hiçbir geliri olmayanlar emekliler vergi ödemesi zorunlu olmayan kişiler arasında

Emekli maaşı dışında kazancı, kira veya ücret geliri olanlar vergi muafiyetinden yararlanamıyor. Ancak faiz ve temettü gibi menkul sermaye gelirleri, 2024 yılı için 230 bin TL’yi aşmıyorsa istisna kapsamına giriyor. Kiraya verilen konutlar, eğer başka gelir yoksa yine muafiyet kapsamına alınabiliyor.

Konut 21-6

ENGELLİ VATANDAŞLAR DİKKAT

Engelli vatandaşlarda gelir şartı aranmazken, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları olması yeterli oluyor. Gerekli belgelerle başvuru yapılması halinde, kira geliri olsa dahi indirimli vergi oranından yararlanılabiliyor.

Geliri olmayan vatandaşlar, herhangi bir kazancı olmadığını taahhüt ederek belediyeye başvurabiliyor. Eş veya çocukların gelir durumu ise durumu etkilemiyor.

Tek konut kuralının ihlali ya da tapuda hisseli mülkiyet gibi durumlar, muafiyetin iptaline neden olabiliyor. Aynı şekilde, yurtdışından alınan emekli maaşları, SGK kapsamına girmediğinden vergiden muaf olunmuyor.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi