Eskisehir.Net ekibi, Çarşamba Ziyareti kapsamında Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı da yapan Suat Er’i ziyaret etti. Er, şu açıklamalarda bulundu;

İŞİ BOZULMAYAN BİR ESNAF BİLE SÖYLEYEMEM

“Bizim burada hitap ettiğimiz kesim küçük esnaf. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde dağıtılan kredilerle Ticaret Odasına kayıtlı esnafa kredi kullandıramıyoruz. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde; bakkalından manavına, tuhafiyecisinden sanayicisine, kamyoncusundan otobüsçüsüne kadar her kesimden esnaf var. Pandemi dolayısıyla işi bozulmayan bir tane bile esnaf söyleyemem. Neden söyleyemem? Manav, nispeten… Alışveriş Merkezleri gıda üzerine, nispeten… İnsanlar mecbur kaldı; alacak ve yiyecek… Fakat diğer esnaflar gerçekten çok zor durumda. Yaklaşan bir kış var. Taksiciye diyorlar ki; üç kişiden fazla alamazsın. Dolmuşçuya diyorlar; kapasiten sekiz, dört kişiden fazla alamazsın… Şoför esnafından tutun berberine, lokantacısından kıraathanecisine kadar… Bugün kıraathanede diyorlar ki; vatandaş sadece çay içsin, otursun. Böyle bir şey mümkün mü?”

ESNAFA ADETA YALVARDIK

“İnsanlar bize gelip kiramı ödeyemiyorum diye dert döküyor. Geçinmeyi bırakın; sahip oldukları işyerlerini koruyabilseler ona da şükredecekler… Lokantacılar, restorancılar diyorlar ki; 'İnsanlar pandemiden dolayı ürktü, gelmiyorlar başkanım… Pandemiden dolayı önceki işlerimizin 10’da biri yok.' Bunu abartmıyorum… Biz içinde yaşıyoruz. Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı olarak akşama kadar dert dinliyorum. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde bir yılda 200 milyonun üzerine çıktık. Böyle bir rakam, böyle güzel bir para… Tamam, hükümetimize teşekkür ediyoruz. Faizlerimiz çok düşük, finansmanımızda sıkıntı yaşamadık. Fakat alan insanlar sıfır faizle de olsa dönüş yapamıyor. Dönüşler çok düşük… Vermiş olduğumuz kredinin temerrüt faizi dört katı… Hiçbir esnaf temerrüt faizine düşmeyi, avukata düşmeyi istemez. Bir ay önce bize bir yapılandırma geldi. Yapılandırmanın da amacı şuydu; üç-dört yıldır borcunu ödeyemeyen esnaf gelecek ve 'Peşin olarak borcumu kapatmak istiyorum' derse temerrüt faizi silinecek. 'Ben peşin olarak da ödeyemem. 24 ay taksitli ödemek istiyorum' derse de yüzde 20’lik faiz yüzde 10’a düşecek. '24 ay taksit yapın ve buna da faiz uygulamayın' denildi. Adeta esnafa yalvardık. Bu şekilde yapması gereken 550 kişi vardı. Sayısını çıkardık ve hepsine mesaj yoluyla, basın yoluyla ulaştık. Hepsine bildirdik. 'Ne olursunuz, bir buçuk ay süresi var. Gelin, yapın bunu. Sizin menfaatinize' diye tek tek anlattık. Bir buçuk ay doldu. 550 kişiden kaç kişi geldi biliyor musunuz? 130 kişi…”

DUA ETMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

“Ben buna şaşırdım, neden 130 kişi? Kalan 300 küsur kişi ne aradı ne sordu. Bu yapılandırmadan faydalanmadı. Ne olacağını zannediyor bu insanlar? Bu borç silinir mi? Silinmez… Affedilir mi? Affedilmez… Ha bu para devletin parası… Bizim hiç kayıp paramız olmadı bugüne kadar. Kefili vardır, hipoteği vardır, rehini vardır… Elbette beş yıl da geçse alınır bu para. Demek ki bundan bile ümitleri yok. Nasıl olsa ödeyemeyeceğim diye gelmiyor bu insanlar… Ben önümüzdeki kışın nasıl geçeceğini merak ediyorum. Allah bizlere ve esnafa sabır versin, işlerimizi kolay kılsın. Dua etmekten başka çaremiz kalmadı.”

Haber: Atahan Gezer