Eskişehir.Net ekranlarında daha önce bisiklet kültürünü irdelediğimiz Akkaya, bu sefer de dergi için yaptığımız söyleşide kışın bisiklet kullanımında dikkat edilmesi gereken ayrıntıları anlattı. Yaz ya da kış fark etmez her mevsim bisiklet kullanırım diyorsanız özellikle bu soğuk havalarda kullanım için mutlaka söyleşimizi okuyun derim.

TEMEL İLKE: KAT KAT GİYİNMEK

Doğa ve outdoor sporlarında olduğu gibi kış sporlarında da temel ilke: kat kat giyinmek. Bir tane yağmur ve rüzgarı kesen dış katman, arada bir polar mutlaka gerekli; çünkü ısıyı korur, yalıtımı artırır. Kendi kendine kuruyan, nefes alan, su tutmayan tişört ile bere ve baf kış aylarında işinizi görür. Alt kısımda termal tayt olmazsa olmazımız. Pamuklu olmaması şart, sentetik kullanın. Böylece terlememiş olursunuz.

ÜŞENMEYİN, DOĞRU GİYİM SAĞLIK İÇİN ÖNEMLİ

Outdoor mağazalarında rahatlıkla bu kıyafetleri bulabilirsiniz. Kışın terleyip üşüyeceğiz endişesi iyice artıyor. Hafif soğuğu hissetmek terlemenin önüne geçer. Hastalığa da davetiye çıkarmaz. Bisikletçi üşenmez. O yüzden üşenmeden doğru giysileri hazırlayın ve kışın daha da dikkat edin. Rüzgardan korunmak için ise gözlük iyi olabiliyor. Havadaki parçacıklar gözümüze doluyor. Kış aylarında uzun süre bisiklete biniyorsanız kar gözlüğü mutlaka kullanın.

SAĞANAK YAĞIŞ VE BUZ TEHDİTLERİ ARTIRIYOR

Kışın bisikletle ulaşımın en büyük engeli: sağanak yağış ve buz. Trafiğin tehditlerini iyice artırıyor. Araçlar zaten dikkatsiz. Buzlu yollarda illa bisiklet kullanacağım diyorsanız, çivili lastik kullanın. Normal asfaltta çabuk bozulan bir lastik; ancak buzda sizi idare eder. Bununla beraber havalar erken karardığı için kasklı aydınlatma ve farlara dikkat.

BİSİKLET, SAĞLIĞI OLUMLU ETKİLİYOR

Bisiklet kullanmak sağlığı yaz kış olumlu etkiliyor, sonuçta bir spor. Spor yaparak daha çok dinçleşiyoruz. Aktif spor yapmaya başladığımdan beri hastaneye daha az gidiyorum. Hastalıkla ters orantılı; ne kadar çok spor yaparsanız o kadar az hasta olursunuz.

PORSUK VADİSİ EN KEYİFLİ ROTALARDAN BİR TANESİ

Bisikletseverler için tavsiye edeceğim rotalardan biri; Porsuk Vadisi. Şehir içinde ve şehir dışında porsuğu takip edin. Porsuk Vadisi bir bisikletçi için ülkemizin en keyifli rotalarından bir tanesi. Gelen misafirlerim de çok beğeniyor. Ayrıca, şehrimizde köy yolları ve dağ yolları epey keyifli. Buraları da tavsiye ederim. Yeter ki doğaya kulak versinler, güzelliklerini hissetsinler.

Haber-Merve AKMAN