Ülke ekonomisinin dış finansman yükümlülüklerindeki hareketlilik sürerken, TCMB tarafından yayımlanan taze bülten kısa vadeli ödemelerin tırmanışta olduğunu gösteri. Bankacılık sektörü başta olmak üzere tüm iktisadi kollardan kaynaklanan borçlanmalar, ulusal rezervler üzerindeki baskıyı artırıyor. Bahar döneminde ivme kazanan bu dış borçlanma dalgası, küresel piyasalardan sağlanan fonların hacmini rekor seviyelere çıkardı.
Kısa Vadeli Yükümlülüklerde Artış Trendi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bültenine göre, kısa vadeli dış borç stoku Nisan ayında önceki döneme kıyasla yüzde 3 oranında artış kaydederek 171,6 milyar dolara tırmandı. Bu gruptaki en dikkat çekici yükseliş ise finans kuruluşlarında gözlendi. Bankalar kaynaklı borçlanma tutarı yüzde 5,8 oranında yukarı giderek 75,5 milyar dolar sınırına dayandı. Yerel bankaların sınır ötesinden sağladığı krediler ile menkul kıymet borçları yüzde 4,1 büyüme ile 8,7 milyar dolara vardı. Yabancı bankaların ülkemizdeki mevduatları da yüzde 6,7 çoğalarak 18,6 milyar dolara çıktı.

Diğer Sektörler ve Mevduat Çeşitliliği
Bankacılık dışındaki yabancı yerleşiklerin döviz hesapları yüzde 1,9 artışla 22,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türk lirası cinsinden mevduatlar ise yüzde 9,2 tırmanarak 26 milyar dolara ulaştı. Özel ve kamu niteliğindeki diğer iş kollarından kaynaklanan borç yükü de yüzde 2,8 yükselişle 71,4 milyar dolar bandına oturdu. İthalat ve ihracat kaynaklı ticari krediler yüzde 1,3 artışla 64,4 milyar dolar olurken, nakit krediler yüzde 19,6 gibi yüksek bir sıçramayla 7 milyar dolara fırladı.
Döviz Dağılımı ve Kalan Vadeler
Toplam borç içindeki ABD doları ve euro payları azalırken, Türk lirası ve diğer kurların ağırlığı yükseldi. Dağılımda yüzde 34,8'i ABD doları, yüzde 26,7'si euro, yüzde 24,5'i Türk lirası ve yüzde 14'ü diğer para birimleri şeklinde dağıldı. Son olarak kalan vadeye göre değerlendirildiğinde mevduat borçları 66,8 milyar dolara yükselirken, kredi ve senetler ise 74,9 milyar dolar olarak kaydedildi.



