18-24 Mayıs Müzeler Haftası öncesinde Eskişehir.net canlı yayınında Elçin Ulusoy’un sorularını yanıtlayan Edizgil haftaya ve Eskişehir’deki müzelere dair şöyle konuştu:
“Zaman kapsülü”
Müzeler için zaman kapsülü diyebiliriz. Hafızası olan, yaşayan yerler müzeler. İnsan bilincinden kültür hafızası yaratma noktasında oldukça önemli yerler. Buraların gezilip görülmesi, tarihi bilgilerin okunması ve ayakları yere basan bireylerin yetişmesinde müzelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Dışarıdan baktığınızda yerli halkın müze turizmine ilgisi gerçekten çok fazla. İnanılmaz bir etkiye sahip müzeler. Turistlerin kaliteli zaman geçirebilmesi için müzelerin, sanat mekanlarının, parkların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eskişehir’deki müzelerin ve sanat mekanlarının hem ekonomik anlamda hem şehrin tanınırlığında, ulusal ve uluslar arası manada katkısı olduğunu düşünüyorum. Odunpazarı’nı şöyle bir tura çıktığınızda Hatay’dan, Mersin’den, Karadeniz’den birçok uzak olarak tanımlayabileceğiniz yerden insanların merakla Eskişehir’e geldiğini görebilirsiniz.
Müzelerde anı defterlerimiz var bizim. Oradaki defterleri okuduğumuzda Almanya, Brezilya, Ortadoğu ülkeleri, Türkmenistan, Arap ülkeleri, Amerika özellikle Amerika’dan çok sık görüyorum dünyanın birçok yerinden turist Eskişehir’e geliyor.
Ben Eskişehir’de Belediyecilik Turizminin çok iyi yapıldığını düşünüyorum. Bunun mimarı Profesör Dr Yılmaz Büyükerşen hiç kuşkusuz. Onun ardından gelen Odunpazarı Belediye başkanımız Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediyesi başkanımız Ahmet Ataç’ın hepsinin çok büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. İnsanlarda güzel bir etki yaratıldı burası ile alakalı. Eskişehir tam bir kültür sanat şehri aslına bakarsanız.
“Bu bir başarıdır”
Anadolu binlerce yıllık bir medeniyete sahip bir coğrafya. Nereye giderseniz gidin, nereyi kazarsanız kazın mutlaka içinden bilgi verecek şeylerin çıkacağı bir coğrafya. Bunun kıymetini çok bilmiyoruz ama iyi restorasyon örnekleri de var. Odunpazarı’ndaki tarihi Odunpazarı evleri karakteristik özelliklerine uygun olarak restore edildi mesela. Bundan 15-20 yıl önce Odunpazarı hiç turist alan bir bölge değilken insanların şu anda hayranlıkla gezdiği bir yer hâline geldi. Bu bir başarıdır.
“18-19 Mayıs’ta ücretsiz”
Bu sene Odunpazarı Belediyesi olarak 18-19 Mayıs tarihlerinde Daktilo Müzesi, Fotoğraf Müzesi, Kırım Müzesi, Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi, Lületaşı Müzesi, Ahşap Eserler Müzesi ücretsiz olarak gezilebilecek. Yine 18 Mayıs’ta ülke genelinde birçok müze belli bir saate kadar açık olacak. Biz de bu sene gece 23:00’e kadar bunu gerçekleştiriyor olacağız.
Biz de biraz pozitif bir ayrımcılık var. Kadın erkek ziyaretçi giriş ücretleri farklı. Kadınlar: 2, Erkekler. 3 lira. Bundan bazen olumsuz eleştiri alabiliyoruz ama Belediye Meclis kararı gereği böyle bir pozitif ayrımcılık yaptık. Ama aslında ikisi de çok sembolik ve cüzi rakamlar.
2016’dan 2018’e bizim müze ziyaretçi sayımız bir milyonun üzerinde olmuş. Bu bir ilçe belediyesi için çok ciddi ve önemli bir rakam. Büyükşehirlerin yanında düşündüğünüzde Eskişehir küçük ama çok fazla turist alan bir şehir. Skor odaklı çalışmıyoruz ama bir önceki yıldan daha fazla sayıya sahip olmak bize çeşitli doneler veriyor. Daha iyi işler yapıyoruz, insanlar merak ediyor demek ki diyoruz, ekonomiye katkımız daha fazla, Eskişehir’in tanıtımı daha iyi olmuş bu sene diyebiliyoruz. Dolayısıyla her sene sayımızın artması bizi hoşnut ediyor.
“Belleği olan mekanlar”
Müzeler belleği olan mekanlar. Dolayısıyla da bu kadar büyük projeler yapılırken bizim onları ziyaret etmemiz, özellikle de çocuklarımızı götürmemiz yani örneğin bizden bahsedecek olursak Daktilo Müzesi’ne çocuklar geliyor. Daktiloları bilgisayara benzetiyorlar. Bizim onlara daktilo ile yazı yazmaları için ayırdığımız bir yer var. Çocuklar yazdıklarına inanamıyorlar. Teknolojinin geldiği noktayı göstermek, bilenler için ise o nostaljiyi yaşatmak çok keyifli bir şey. Bir zaman kapsülüne giriyorsunuz adeta. Kültür ve sanatın bu kadar önemle yaşandığı bu şehirde herkesi müzeleri ziyaret etmeye bekliyoruz.