Haber: Afife Nur Yıldız

Eczacılar 2009 yılından beri güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinde, temmuz ayında yapılan düzeltmeyi yetersiz buldu. Yapılan yeni düzeltmeyle, 0-100 lira arasındaki ilaçlarda yüzde 25 olan karlılık yüzde 28’e, 100-200 lira arasındaki ilaçlardaki karlılık oranı yüzde 16’dan 18’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise karlılık oranı yüzde 12 iken yüzde 13 oldu.

Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, taleplerinin her yıl enflasyon oranında bir güncelleme olduğunu ifade ederek, eczacıların düşünüldüğü gibi kar etmediğini, aksine artan maliyetlerle boğuştuğunu savundu.

2009’dan beri kararname güncellenmiyor
İlaçlara zam geldikçe karlılıklarının azaldığını belirten Başkan Kamış, “2004 yılında bu ilaç kararnamesi yürürlüğe girdi. En son da 2009 yılında güncellendi. 2009 yılından beri, ilaç fiyat kararnamesi güncellenmiyor. Yani 0 ila 100 lira arası ilaçlar yüzde 25 karlıktan yüzde 28’e, 100-200 lira arasında ilaçlar yüzde 16’dan 18’e, 200 liranın üzerindeki ilaçlar için ise yüzde 12 olan oran 13’e çıkarıldı. O zamandan bu zamana enflasyon çok fazla arttı. Bu fiyat kararnamesindeki düzeltmenin, eczanelerin cirosuna yansıması yüzde 1,75’e denk geliyor. Yani 25’ten 28’e çıkınca yüzde 3’lük kar etmiyoruz. İlaçlara zam geldikçe bizim karlılığımızı azaltan bir kararnameyle karşı karşıyayız” dedi.

Karlılığımızı azaltan bir kararname

“2009 yılında 100 lira olan bir ilaç şu an 500-600 lira tutarlarında. O zamanki karlılığımız yüzde 25 iken şu an yüzde 13. Ama bizim kira giderlerimiz, elektrik, doğalgaz, personel giderlerimiz, SSK primleri, asgari ücrete gelen zam, 2009 yılındakiyle aynı değil. Tüm giderlerimizde ciddi bir artış varken, ilaca gelen artışın oranıyla aslında bizim karlılığımızın artması gerekirken azalan bir fiyat kararnamesi olduğu için ekonomik olarak zor durumdayız. Bu ekonomik şartlarda artık ayakta duramayacağını düşünen yaşı ilerleyen meslektaşlarımız eczanelerini devretmeye başladı.”

Taleplerimize karşılık gelmedi

Ekonomik taleplerine bir karşılık bulmadıklarını ve her yıl enflasyon oranında güncelleme istediklerini aktaran Kamış, “Bu süreçte yetkililerle, bürokratlarla ve bakanlığa kadar giden yolda herkesle görüşmeye çalıştık. Türk Eczacılar Birliği, biz oda yöneticileri olarak derdimizi anlatmaya çalıştık. Sıkıntılarımızı anlatmaya çalıştık ama bir yol katedemedik. İlaç fiyat kararnamesindeki düzeltme de bizim beklediğimiz ekonomik taleplerimize karşılık gelmedi.” İfadelerini kullandı.

Her yıl enflasyon oranında güncelleme istiyoruz

Kamış, istedikleri artışın her yıl enflasyon oranı kadar güncelleme olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Biz ilaç fiyat kararnamesinin altına bir cümle eklenmesini istiyoruz. Yıllık enflasyon oranında bu baremde artırılsın… Bizim de karlılığımız erimesin. En azından aynı seviyede kalsın. Bunu açıkça talep ettik, bu da gayet makul bir talep. Buna rağmen bir cevap alamadık.

Ankara’da büyük eczacı mitingi hazırlığı

İş bırakma eylemi tarihimizde 2001 ve 2008 yıllarında yapıldı. 2001’deki eylem iki gün, 2008’deki eylem bir gün sürmüştü. Şimdiki iş bırakma eylemimiz de muhtemelen bir gün sürecektir. Halk sağlığını gözeterek, vatandaşlarımızın ilaca ulaşmasını engellemeden nöbetçi eczane sayımızı artıracağız. Eğer bu süreçte de hala taleplerimize cevap almazsak, ekim ayının ortasında Ankara’da büyük eczacı mitingi düzenlemeyi düşünüyoruz. Böyle de karşılık alamazsak, Türkiye genelinde tarihi henüz belli olmamakla birlikte, eczane kapamaya kadar varacak bir eylem planı içindeyiz. Umarım haklı taleplerimizle, olumlu dönüşlerle oraya gitmeden bu iş çözülür.”

Eczacı işsizler ordusu olacak

Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış 60’a varan eczacılık fakültesi sayısının talebin çok üzerinde olduğuna da değinerek, “Çoğunun öğretim üyeleri eczacı bile değil. En son açılan Samsun’daki Eczacılık Fakültesi’nin binası bile yok. Derslerini Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde veriyorlar. Bırakın hocayı, binası bile olamayan bir eczacı fakültesi açılıyor. Tamamen siyasi rant için açılan ardı arkası kesilmeyen eczacılık fakültelerinin artık açılmamasını talep ediyoruz. 2001’de fakültesi sayısı yediyken, şuan 60. Yakın zamanda eczacı işsizler ordusu olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Eczacıları yüzde 70’i krediyle ayakta duruyor

Bundan bir ay önce Sağlık Bakanı’yla görüştüklerinde eczacı fakültesi sayısı, ilaç fiyat kararnamesini ve gıda takviyeleri konuları başta olmak üzere başlıca sıkıntılarını dile getirdiklerini vurgulayan Kamış, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında çok daha fazla sıkıntılarımız var ancak başlıca sorunlarımız bunlar. Talebimiz ekonomik anlamda eczacının var olabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasıdır. Çünkü eczacıların yüzde 70’i krediyle ayakta duruyor. Arkadan gelen meslektaşlarımıza yer olabilmesi için fakülte sayısının azaltılmasını, mevcut fakültelerin de yeterli olmayanlarının Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) merkezine çevrilmesini istiyoruz. Bu fakültelerin zaten akademisyen boyutunda eczacı akademisyenleri olmadığı için Ar-Ge merkezlerine çevrilsin. Gıda takviyesi adı altında satılan ama tamamen ilaç olan ürünlerin ruhsatı Tarım Bakanlığı’na ait olduğu için eczaneler dışında her yerde satılabiliyor. İçlerinde kimyasal maddeler olduğundan dolayı, ruhsatın Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesini ve sadece eczanelerde satılmasını istiyoruz.

Ülkemizdeki ilaç sanayi yabancı

En büyük sorunlarımızdan biri ilaç sıkıntısı. Son bir buçuk yıldır ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Pandemi tüm dünya da etken madde ve ilaç sıkıntısını yarattı. Ama Türkiye’de başka bir boyutu var. Bu sorunda ilaçtaki fiyat avro kuru. Realitede 18 lira civarında olan avro, yedi, yedi buçuk seviyelerinde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği verilere göre. Ülkedeki ilaç sanayisinin yarısından fazlası, ithal ve yabancı sanayinin elinde. Durum böyle olunca da yabancı sanayi diyor ki, ben zaten normalde satacağım bir ürünü niye avroyu 7,75 veya 7,50’tan gösteren bir ülkeye satayım her ne kadar pazarı geniş olsa da. Biz bu sorunu çözemezsek ilaç sıkıntısını çözemeyiz. Yılda bir güncellenmesi de büyük bir sorun. Her yıl şubat ayında avro kuru güncelleniyor. Artık enflasyonla yaşayan bir ülkeyiz. Yılda üç-dört defa güncelleme yapılırsa avro kurunda, eminim yabancı ilaç sanayii de ürünlerini çok daha fazla sayıda ve çeşitli olarak ülkemize gönderecektir. “

Toplam 428 eczane

Metin Kamış, Eskişehir merkezide 333 eczane bulunduğunu belirterek, “30 da ilçelerimizde var. Bilecik merkezimizde ise 21, ilçelerinde 44 eczanemiz var. Toplamda bölgemizde 428 eczane var” diye konuştu.