Altın biriktirenler dikkat: Kuyumcular artık bunları geri almayacak Altın biriktirenler dikkat: Kuyumcular artık bunları geri almayacak

Savunma Sanayisi denince akla gelen ilk ülkelerden biri olan Türkiye, savunma sanayisi bünyesine yeni bir araç daha ekledi. 
 

İlk teslimat 

Türk savunma sanayisi, milli hava araçları için geliştirdiği havacılık motorlarıyla ilk ihracat başarısını da yaşadı. Konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulunan TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit, seri üretime başlandığını ifade eder devam eden geliştirme projelerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Akşit, 2020 yılının başında ilk seri imalat teslimatı yaptıklarını söyleyerek, o tarihten beri üretimi sürdürdüklerini ifade etti. Bu kapsamda projelere ilişkin detaylı bilgileri paylaştı.

AKSUNGUR - TUSAS

1 yıldır uçuş yapıyor

Aksungur ile bir yıldır uçuş yaptıklarını ifade eden ve ilk uçuşu 2018 yılında ANKA ile yaptıklarını açıklayan Akşit, "PD170'in AKSUNGUR ile envantere girişi için son aşamadayız. Testler sonunda bu yıl bitmeden AKSUNGUR'un seri üretim motoru haline gelecek. Bundan sonraki ilk AKSUNGUR'la da envantere girmiş olacak. Son uçuşlarından birinde Eskişehir semalarına kadar gelip motor tasarımında emeği geçen arkadaşların üzerinden alçak uçuş yaptı. PD170 serisinin olgunluğu konusunda herhangi bir sıkıntı kalmadı” dedi.
Bahsi geçen bu çalışmalar kapsamında ANKA’dan sonra AKSUNGUR’un motor entegrasyonunun tamamlanacağını aktaran Akşit, neredeyse 1,5 aydır Bayraktar TB3 ile uçuş yaptıklarını, hem platformun hem motorun başarılı bir performans ortaya koyduğunu ifade etti. İstanbul'da yapılan uçuşlarda şiddetli fırtınaların olduğu anlarda 20 bin feet yükseklikte testler yaptıklarını ifade eden Akşit, zorlu şartlarda büyük sınavlar verdiklerini söyledi.
 

Bir başarı daha! AKSUNGUR İHA ile 30 bin feet

Dünyada tek!

Envantere girdikten sonra da motoru 45 bin feet irtifaya çıkarmak için çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Akşit, "30 bin feet üzerinde defalarca uçtuk. Bu bir rekor. Dünyada bu irtifaya çıkabilen bildiğimiz kadarıyla bu sınıfta pistonlu motor yok. Bu irtifayı testlerle 45 bin feete çıkaracağız. O irtifalara bugüne kadar kimse çıkmış değil" diye konuştu.

ANKA, AKSUNGUR ve Bayraktar TB3 ile şimdiye kadar yüzlerce saat uçuş yaptıklarını ve hiçbir uçuşta uçuş güvenliğini riske sokacak bir problem yaşamadıklarını ve bu durumun ilk defa piyasaya çıkan bir motor için oldukça büyük bir başarı olduğunu ifade eden Akşit, bunların yanı sıra PD170’in yurtdışında da popüler olduğunu söyledi ve şu bilgileri aktardı:

"Motor için 5 ülkeden sipariş aldık. Bunların hepsini onaylamadık. Bir tanesinin izinleri tamamlandı ve siparişi kesinleştirdik. Diğer 4 ülkeyle ilgili süreçler devam ediyor. Yurt dışında da ciddi bir yer tutacağına inanıyoruz. Motorumuz sınıfının şu anda en az yakan, en yüksek irtifaya çıkan ve irtifada en fazla güç üreten motoru. Bunların hepsini bir araya getirdiğinizde ciddi bir avantaj sağlıyor kullanıldığı platforma. Satışı gerçekleşen ülkeyle ilgili bir açıklama doğru olmaz. Yurt dışına satılan ilk motorun üretimine başladık, teslimat tarihi önümüzdeki yıl içinde olacak."

Bu durumun Türkiye için bir ilk olacağını ifade eden Akşit, "Türkiye, tarihinde ilk defa yüksek teknoloji ürünü bir havacılık motorunu ihraç etmiş olacak. Bu ülkelerin bir kısmı da gerçekten teknoloji sahibi ülkeler” açıklamasını yaptı.

Çalışmalarımız devam ediyor

"Biz 170 beygiri çıkarınca 1-2 yıl yıl sonra Avrupalı ve ABD'li üreticiler de 170 beygirlik dizeller anons ettiler aynı sınıfta. Biz de orada duracak değiliz, 225 beygirlik versiyonu geliştirdik, kodunu Eskişehir'e ithafen 222 olarak belirledik. İki motorun gücü arasında ciddi fark var. Aynı yere sığan, 3-5 kilogram farkı olan bir motor. Aynı yere sığması çok önemli çünkü havacılıkta müşterilerin güce ihtiyacı sürekli artıyor. Mevcut motorlar ömrünü tamamladığında daha güçlüleriyle değiştirilmek isteniyor. Biz de bunu dikkate alarak geliştirdik, bir yanda da rekabette geride bırakma tarafı var. Biz 170 yapıca onlar da 170 anons ettiler. Biz 225'i yaptık, bakalım onlar ne zaman, neyi anons edecekler?

Bunun daha yüksek güçte olanları için de çalışmalarımız devam ediyor. Artık devir elektrikli araçlar devri. Elektrikli araçlara geçiş de birdenbire olmadı. Hibrit arabalar çok uzun süredir piyasadaydı, şimdi tamamen elektrikliye geçişi görüyoruz. Aynı şekilde havacılıkta da hibrit elektrikli araçları göreceğiz. Biz de benzer teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. O kadar söyleyeyim. PD170 serisiyle akuple hibrit elektrikli aracımızdan ciddi güç ürettik. Yeni teknoloji geliştiriyoruz, daha güçle ve aynı yere sığacak çözümler üzerinde çalışıyoruz."

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi