Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, yargı tarafından reddedilen kararların ardından tekrar tartışmaya açılan Alpu Kömür Termik Santrali projesiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sunduğu soru önergesine verilen yanıtı sert şekilde eleştirdi.

Bakanlığın "Alpu Ovası'ndaki kömürün ekonomiye kazandırılabilirliği hususunda değerlendirmeler sürüyor" yanıtının kabul edilemez olduğunu belirten Süllü, "Hukuku yok sayarak Alpu Ovası'nı katletmekte ısrar eden bir anlayışla karşı karşıyayız. AK Parti'nin ne çevreyi ne de halk sağlığını önemsemediği bir kez daha görülmüştür" diyerek tepki gösterdi.

Yargının iptal kararlarında Alpu Ovası’nın Büyük Ova Koruma Alanı olarak tarımsal sit statüsünde bulunması ve maden sahasının birinci derece arkeolojik sit alanı olması gibi kritik gerekçelerin göz ardı edildiğini belirten Süllü, ayrıca kül depolama alanlarının planlandığı bölgede bulunan lüle taşı rezervlerinin de dikkate alınmadığını vurguladı.

"Samimiyetini de sorgulatıyor"

Süllü, “Genel Kurul gündemine alınan ve itirazlarımız sonucunda görüşmeleri durdurulan İklim Kanunu Teklifinin adı ‘iklim kanunu’ olsa da, Alpu Ovası’nı yok etmekte kararlı olan iktidarın iklim kriziyle mücadele gibi bir amacının olmadığı, yalnızca iklim krizinin yarattığı ekonomik kazancın regüle edilmesinden ibaret olduğu anlaşılıyor. Kömürlü termik santral girişimleri, hükümetin iklim kriziyle mücadele konusundaki samimiyetini de sorgulatıyor” diye konuştu.

"Santral faaliyete geçtiğinde 24 ilde etkili olacak"

Kömürle çalışan termik santral projelerinin çevre ve sağlık üzerinde önemli tehditler oluşturduğunu, bilim insanları ve çevre örgütlerinin tarım ile hayvancılık sektörlerinde büyük tahribata yol açacağını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Süllü, “Alpu Ovası’nda kömürlü termik santral çalışmalarının yeniden başlaması karşısında Eskişehirlilerin kaygıları artmış durumda. Santralin yakacağı kömürden ortaya çıkacak cıvanın, yeraltı tatlı su kaynakları ve buradan dolaşımla Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’ne ulaşacağı öngörülüyor. Santral faaliyete geçtiğinde 24 ilde etkili olacak; 35 yıl boyunca bu şehirlerde toplam 11 milyon insanın sağlığını olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor” ifadelerine yer verdi.

"Bakanlık kömürde ısrar ediyor"

Alpu Ovası’nda yapılması planlanan kömürlü termik santral projesine karşı, bölge halkı, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin güçlü iş birliğiyle önemli bir direniş sergilendiğine dikkat çeken Süllü, “Kazanılan davalara uygun olarak projenin gündemden düşmesi beklenirken, Bakanlık kömürde ısrar ediyor. Küresel iklim hedeflerine katkı ve 2053 net sıfır vizyonunu başarmak için gerekli olan santral bazında kömürden adil çıkış planları kurgulanmıyor.” dedi.

Eskişehirlilerin bereketli ve temiz topraklara verilmek istenen zararın farkında olduğunu ifade eden Süllü, “Doğaya sahip çıkmaya; kömürlü termik santrale karşı hemşehrilerimizle birlikte sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Bülten