Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 2025 yılının Nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirketlerle ilgili detaylı verileri kamuoyuyla paylaştı. Paylaşılan rakamlara göre şirket kuruluşlarında geçen yıla kıyasla önemli artış yaşanırken, kapanan şirket sayısındaki belirgin yükseliş dikkat çekti.

TOBB VERİLERİ AÇIKLANDI

TOBB verilerine göre, Nisan 2025'te Türkiye genelinde kurulan şirketlerin sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5’lik bir artış gerçekleşti. Gerçek kişi ticari işletmelerinin sayısı yüzde 58,5 gibi yüksek bir oranda yükseldi. Ancak kooperatif kuruluşları geçen yıla göre yüzde 28,7 oranında düşüş gösterdi.

Öte yandan şirket kapanışlarında da büyük bir artış gözlendi. Kapanan şirketlerin sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,5 oranında arttı. Kapanan gerçek kişi işletmelerinde artış oranı yüzde 6,2 seviyesinde kalırken, kapanan kooperatiflerde herhangi bir değişim yaşanmadı.

Ekimde Kurulan Ve Kapanan Sirket Sayisi Aciklandi 1700812500

Bir önceki ayla kıyaslandığında şirket kurulumlarında yüzde 9,4'lük bir düşüş yaşanırken, gerçek kişi ticari işletmelerinde ise yüzde 11,7'lik bir azalma gerçekleşti. Kooperatif kuruluşları ise aylık bazda yüzde 29,1 geriledi. Buna karşılık kapanan şirket sayısı Mart ayına kıyasla yüzde 33,5 oranında yükseldi.

Nisan ayında toplam 7 bin 719 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu kuruluşların yüzde 88'i limited, yüzde 10,3'ü anonim, yüzde 1,7'si kooperatif şeklinde gerçekleşti. İstanbul, kurulan şirketlerin yüzde 37,3'üne ev sahipliği yaparak en yüksek oranı yakaladı. İstanbul'u yüzde 11,2 ile Ankara, yüzde 5,9 ile İzmir takip etti. Ardahan ise Nisan ayında hiç şirket kurulmayan tek şehir oldu.

Şirket

TOBB tarafından paylaşılan sektörel dağılıma göre, yeni kurulan şirketlerin önemli bir kısmı ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde faaliyet göstermeyi tercih etti. Ticaret sektöründe 2 bin 460 şirket, inşaat sektöründe 1.150, imalat sektöründe ise 966 şirket kuruldu. Kooperatiflerde ise en fazla tercih edilen tür konut yapı kooperatifleri oldu.

Diğer taraftan kapanan şirketler ağırlıklı olarak perakende ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde yer aldı.

Nisan ayında kurulan 455 yabancı ortaklı şirketin yüzde 58,5'i Türkiye ortaklığı ile kuruldu. İranlı ve Çinli girişimciler yabancı ortaklı kuruluşlarda öne çıktı. Kurulan yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 87,5’i limited şirket olarak faaliyetlerine başladı.

Kaynak: Dünya