Rekabet Kurulu, piliç eti sektöründe yürüttüğü kapsamlı soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada, firmaların ileri tarihli fiyat listesi paylaşarak rekabete aykırı şekilde bilgi değişiminde bulunduğu tespit edildi. Bu uygulamanın hem sektörün işleyişine hem de tüketicilere zarar verdiği belirtildi.
YENİDEN DÜZENLENECEK
Kurul, alınan kararla birlikte üretici ve tedarikçi firmaların fiyat listelerini alıcılarına duyurdukları anda yürürlüğe koymalarını zorunlu hale getirdi. Böylece, piyasalarda fiyatların önceden belirlenerek rekabetin engellenmesinin önüne geçilecek. Bu tedbirin, sektörde rekabetçi fiyatların oluşmasına ve tüketicilerin korunmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.
3,7 MİLYAR LİRALIK CEZA
Soruşturma sonucunda, uzlaşma yolunu tercih eden Beypiliç, Bolez, Keskinoğlu, Lezita ve Şenpiliç’e yaklaşık 1 milyar TL idari para cezası uygulandı. Akpiliç, Aspiliç, Bakpiliç, Banvit, Bupiliç, Erpiliç, Gedik ve Hastavuk ise toplam 2,7 milyar TL ceza ile karşı karşıya kaldı. Böylece, sektöre kesilen toplam ceza miktarı 3 milyar 700 milyon TL’ye ulaştı.
Alınan karar sadece para cezalarıyla sınırlı kalmadı; uygulanan davranışsal tedbirlerin sektörün geleceğini de etkilemesi bekleniyor. Rekabet Kurulu, bu adımla beyaz et piyasasında rekabetin korunmasını ve uzun vadede tüketicilere daha uygun fiyatlarla ürün sunulmasını amaçlıyor.