Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), katılımcıların ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına sürekli yenileniyor. İki yıl önce başlayan kısmen ödemeye için hac ve bedelli askerlik gibi nakit ihtiyacı doğuran durumlar eklenmesine yönelik çalışma başladı. Sistemin esnek yapısını güçlendirmeyi amaçlayan düzenleme, katılımcıların birikimlerini daha aktif kullanabilmelerini hedefliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, kurumun gelecek vizyonunu ve yapılacak yenilikleri kamuoyuyla paylaştı.

Kısmen Ödemede Yeni Başlıklar

Mevcut sistemde belirli şartlar altında birikimin yarısını çekmek mümkün oluyor. Menteş, mevcut uygulama kapsamında katılımcılara; konut alımı, evlenme, eğitim ve doğal afet gibi durumlarda sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar ödeme alma imkânı tanındığını hatırlattı. Ancak vatandaşların farklı ihtiyaçlarının da gözetilmesi gerektiği vurgulandı. Uygulamanın daha da genişletilmesine yönelik olarak hac ve bedelli askerlik gibi nakit ihtiyacı doğuran durumların da kapsama alınmasının gündemde olduğunu belirtti. Böylece vatandaşlar, hayatlarının önemli dönemlerinde BES birikimlerinden faydalanabilecek. Menteş, "Uygulamanın genişletilmesine yönelik, hac ve bedelli askerlik gibi nakit ihtiyacı doğuran durumların da kapsama alınması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir" diyerek sürecin sürdüğünü ifade etti.

Otomatik Katılım Sisteminde Reform

Kurumun ajandasında sadece BES değil, çalışanları yakından ilgilendiren OKS de bulunuyor. SEDDK Başkanı Menteş, kurumun öncelikleri arasında Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) ilişkin düzenlemelerin de yer aldığını vurguladı. Çalışanların fon tercihlerinde daha özgür olması hedefleniyor. Bu kapsamda, OKS'de yer alan çalışanların BES fonlarını tercih edebilmesine imkân tanınması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Fon çeşitliliğinin artması, getirilerin yükselmesine katkı sağlayabilir.

Hayat Döngüsü ve Hesap Konsolidasyonu

OKS sisteminin daha verimli işlemesi için yapısal değişiklikler planlanıyor. Ayrıca OKS'de çalışanların hayat döngüsünü merkeze alan yeni bir fon stratejisine geçilmesi gündemde tutuluyor. İş değişikliği durumunda yaşanan bürokratik sorunların çözümü de masada. İş değişikliği nedeniyle her defasında yeniden açılan OKS hesaplarının otomatik olarak konsolide edilmesi ve kesintilerin sadeleştirilmesi gibi başlıkların da eylem planında bulunduğunu kaydetti. Hesapların birleştirilmesi, birikimlerin tek çatı altında toplanmasını ve daha iyi yönetilmesini sağlayacak.

Kesintilerin Sadeleştirilmesi

Sistemin cazibesini artırmak adına maliyetlerin düşürülmesi de hedefler arasında yer alıyor. Kesintilerin sadeleştirilmesi, katılımcıların net getirisini artıracak bir hamle olarak değerlendiriliyor. Menteş, "Kurumumuzun gündeminde yer alan bir diğer eylem paketimizde ise OKS'de yer alan çalışanların da BES fonlarını tercih edebilmesine imkan tanınmasıdır" diyerek yeniliklerin süreceğini belirtti. Düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte BES ve OKS sistemlerinin daha entegre ve kullanıcı dostu bir yapıya kavuşması bekleniyor. Vatandaşlar, birikimlerini yönetirken daha fazla esnekliğe sahip olacak.

Kaynak: Sabah Gazetesi