Çalışanlar için erken emeklilik mümkün hale geliyor: 45, 46 ve 47 yaşlarında emekli olma şansı sunan yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gündeme gelen bu değişiklik, staj ve çıraklık sigortası nedeniyle emekli olamayanlar için çözüm sunuyor.

PEKİ BUNLAR SAYILIYOR MU?

Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları halinde bu süreleri borçlanabiliyor.

1 yıllık sürenin tamamını borçlanmak şart değil, ihtiyaç kadar da borçlanma yapılabiliyor. Ayrıca Staj yapan annelere de bir ayrıcalık sunuyor. Ancak staj ya da çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor. Eğer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta başlangıcını geri çekebiliyor.


NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Bu hak, 'fiili hizmet süresi zammı' adıyla da bilinir ve ağır iş koşullarında çalışanları desteklemek üzere uygulanır. Her 360 günlük çalışma karşılığında ek günler kazanılır ve bu ilave hizmet süresi en fazla 5 yıl olabilir.

Bu eklenen sürenin, emeklilik için gereken yaş şartından düşülmesi söz konusudur. Ancak belirli mesleklerde, örneğin yer altı işlerinde çalışanlar için süre sınırlaması olmayabilir.

Kimlerin bu haktan yararlanabileceği de belirli statülere göre değişir. İşçi statüsünde (4/A) veya memur statüsünde (4/C) çalışanlar bu avantajdan faydalanabilir. Ayrıca, SGK tarafından belirlenen 45 farklı meslek grubunda çalışanlar erken emeklilik hakkı elde edebilir.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi