Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne özel basın açıklaması yaptı. Alkan, açıklamasında "

Kapanan, kapatılan yayınlar, işsiz bırakılan basın emekçileri, hak gaspları ile bir yılı daha geride bıraktık. Maalesef bağımsız, özgür basın ülke tarihimizde her zaman siyasal iktidarların hedefinde olmuştur. Osmanlı’ dan günümüze bir çok gazete kapatmaya, gazetelere saldırıya ve gazeteci cinayetlerine tarihimiz  tanıklık etmiştir.

 Son zamanlarda iktidar hiç olmadığı kadar yandaş çizgide gazetecilik yapmayan bağımsız gazetecileri hedefine koymuştur.  Ulusal basın bundan nasibini alırken yerel basında ilan ve reklam baskısı ile sindirilip, gazetecilerin asıl işi olan kamuoyunu bilgilendirme görevinden alı konulmuştur.

Eskişehir yerel basını bir çok sorun ve sıkıntıya rağmen gerçeğin sesi olmaya ve emekçilerin gerçek gündemini yansıtmaya devam ediyor oluşu biz emek örgütleri için önemlidir. Bu durum aynı zaman da  basın emekçileri için de ekmeğine  ve onuruna sahip çıkması açısından da gurur kaynağıdır. 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günün de basın özgürlüğünün ne demek  olduğunu bir kez daha hatırlatmak gereklidir: Bir avuç sermaye için basını para ile tutma özgürlüğü basın özgürlüğü olarak nitelenemez. O yüzden  2019 yılında basının yaşadıklarına  şöyle bir göz atalım;

* Gazeteciler SETA isimli bir vakıf tarafından fişlendi

* Gazetecilerin fazla mesai alacakları için uygulanan hakkı mahkeme kararı ile gasp edildi

* Değişik dağıtım büyüklüklerine sahip 100 civarında yayın kapandı

* Yüzlerce gazeteci işsiz kaldı

* Binlerce gazetecinin devlet tarafından verilen basın kartı iptal edildi

* Gazeteciler iktidar ve paydaşları tarafından hedef gösterilip sokak ortasında sopalı saldırılara maruz kaldı

Bu yüzden EĞİTİM SEN / KESK olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü taleplerimiz şunlardır:

* Basın İlan Kurumu özerkleşmeli, siyasi iktidarların denetim amacı olmaktan çıkmalıdır

* Basın İlan Kurumu tarafından gazetecilere tanınan borçlanma hakkı, görsel, işitsel ve internet medyası için de geçerli hale gelmelidir

* Basın örgütleri tarafından verilen kimlik kartları gazetecilerin görevini yapabilmesi için geçerli kabul edilmelidir

* Yıpranma hakkı eski haline dönmeli, basın kurumlarında diğer çalışanlar için de geçerli olmalıdır

* Gazetecilerin görev yapmasını engelleyenlere yönelik cezalar caydırıcı hale gelmelidir

* İnternet medyası çalışanlarının Basın Kanunu’na tabi çalışması için düzenleme yapılmalıdır

* Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller son bulmalı, işkolu barajı gibi uygulamalar kaldırılmalıdır

* İşsiz gazetecilerin  yaşadığı zorluklar göz önüne alınınca işsizlik fonunun farklı amaçlarla kullanılmasına son verilmeli ve işsizlik maaşı insanca yaşamaya elverişli bir oran olarak yeniden belirlenmelidir.

* Gazetecilere açılan keyfi davalar tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmalıdır.

2020 yılı taleplerimizi elde etmek, mesleğini hakkıyla yapmak ve hapisteki basın emekçilerini özgür olması için mücadele edeceğimiz bir yıl olacaktır. Tüm basın emekçilerini örgütlerine destek olmaya, çalışmalara katılmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.