ABD Merkez Bankası’nınbu gece açıklayacağı faiz kararı, altın ve dolar biriktirenler için belirleyici olacak. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, toplantı öncesinde yaptığı değerlendirmede hem dolar hem de borsa tarafında sert hareketler yaşanabileceğini açıkladı
Eryılmaz, faiz oranının sabit tutulması halinde bile açıklamalarda çıkabilecek ayrışmanın piyasalarda “sürpriz etki” yaratabileceğini vurguladı.
📍Fed'in 18 Haziran toplantısından bu yana gelen verilere yakından bakıldığında karmaşık bir tablo ortaya çıkıyor :
— Filiz Eryılmaz (@erylmaz_filiz) July 30, 2025
Tüketici faaliyetleri, enflasyon eğilimleri ve imalat verileri genel olarak iyileşti; perakende satışlarındaki güçlenme, enflasyondaki düşüş ve ISM verilerinin…
"HİSSE SENETLERİ ÜZERİNDE BASKI...."
Eryılmaz, son haftalarda açıklanan ekonomik göstergelerin karışık sinyaller verdiğini belirtti. Tüketici harcamaları ve perakende satışlardaki toparlanma ile enflasyondaki düşüşün birlikte değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren ekonomist, “Veriler, doları destekleyici bir zemin oluşturuyor. Bu durum hisse senetleri üzerinde baskı yaratabilir” dedi.
Ancak tablo sadece dolardan yana değil. Eryılmaz, konut satışlarındaki gerileme, ücretlerdeki yavaş artış ve tüketici güvenindeki azalmaya da dikkat çekti. Bu göstergelerin Fed’in karar alma sürecinde temkinli davranmasına neden olabileceğini belirten Eryılmaz, “Fed daha yumuşak bir dil benimseyebilir” yorumunu yaptı.
Kararın yanı sıra Fed üyelerinin oy dağılımının da kritik olduğunu söyleyen ünlü ekonomist, “Eğer faiz sabit bırakılır ve 1-2 üye faiz indirimi yönünde muhalif oy kullanırsa bu, piyasalarda yeni bir algı yaratır. Dolar güçlenebilir, hisse senetlerinde satışlar artabilir” diye konuştu.
Bu gece alınacak kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların da piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını kaydeden Eryılmaz, “Yatırımcılar sadece karara değil, Powell’ın tonuna ve vurgularına da odaklanmalı. Günün asıl sürprizi, faiz oranından çok, oylamadaki ayrışma olabilir” değerlendirmesinde bulundu.