Emzirmenin bebeğin bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişimi açısından büyük bir önemi vardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerin diğerlerine göre hastalıklara karşı çok daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bebeğin doğumdan hemen sonra emzirilerek, sonrasında da düzenli olarak emmeye alıştırılması gerekir. Elbette bu süreç bazen biraz sancılı olabilir. Bebeğin emme alışkanlığı kazanabilmesi için annenin emzirme konusunda çok daha bilgili olması gerekir.

İşte emzirmenin en temel adımları:

  • Emzirmenin ilk ve en önemli noktası hijyendir. Annenin her gün mutlaka duş alıyor olması gerekir. Buna rağmen emzirme öncesinde eller yıkanmalı, koltuk altı ve göğüs kısmı ıslak bir bezle silinmelidir. Böylece bebeğin yakın temasta olacağı bölgeler temizlenmiş olur.
  • Annenin mümkün olduğunca rahat bir şekilde olması gerekir. Birçok anne genellikle oturur pozisyonda emzirmeyi tercih eder. Bu pozisyondayken bebeğin güzelce kucaklanması ve emeceği memenin tarafındaki kola yatırılması gerekir.
  • Göğsü tutma aşaması da fazlasıyla önemlidir. Bebeğin göğsün altında ezilmemesi ve rahat nefes alabilmesi için, başparmak göğsün üstünde, diğer dört parmak göğsün altında tutulmalıdır. Böylelikle alttan göğse destek olurken, üstten de bebeğin rahat nefes alması sağlanır.
  • Emzirmeye başlanılan ilk dönemlerde bebeğin göğsü tutma refleksi gelişmemiş olabilir. Bu noktada annenin, bebeğin ağzını açarak memeyi yerleştirmesi gerekecektir. Göğsün kahverengi kısmının bebeğin ağzına yerleştirilmesi ile bebek emmeye başlayacaktır.