Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, sivrisineklerden yayılan Batı Nil virüsünün hızla yayılması nedeniyle uyarıda bulundu. Son üç yılın en yüksek vaka sayısına ulaşan salgın, özellikle Romanya ve İtalya’da ölümlere yol açtı. Hastalığın yayılmasında önemli rol oynayan Asya kaplan sivrisineğine İstanbul'da da rastlanıldığı bildirildi.

Oropouche virüsü nedir? Oropouche virüsü

Korkutan uyarı: Veba geri döndü!
Korkutan uyarı: Veba geri döndü!
İçeriği Görüntüle

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR

ECDC açıklamasında, iklim değişikliğiyle birlikte sivrisineklerin yaşam sürelerinin uzadığı ve bunun virüsün yayılmasını kolaylaştırdığı belirtildi. Sinir sistemini etkileyen Batı Nil virüsü, her 10 vakadan birinde ölümle sonuçlanabiliyor.

İSTANBUL'DA DA RASTLANILDI

Bu yıl Avrupa genelinde 335 doğrulanmış Batı Nil virüsü vakası kaydedildi. Romanya ve İtalya’da virüs nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. Yunanistan’da ise 47 doğrulanmış vaka ve 2 ölüm bildirildi. NTV'nin haberine göre hastalığın yayılmasında etkili olan Asya kaplan sivrisineği, son 10 yılda Avrupa’da rekor seviyede yayıldı. 10 yıl önce 114 bölgede görülen bu tür, bugün 369 bölgede tespit edildi. Uzmanlar, Türkiye’de özellikle İstanbul’da da bu sivrisineğe rastlandığını belirtiyor.

Sivri Sinek 4

"ÖLÜM RİSKİ ARTAR"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın genellikle kas ve eklem ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtilerle başladığını söyledi. Ertuğrul, “Yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde beyin veya omurilik iltihabı gibi ciddi tablolar gelişebilir ve ölüm riski artar” uyarısında bulundu.

Kaynak: Karar