Eskişehir Valiliğinin projesi ile 342 bin kadın bilinçlenecek Eskişehir Valiliğinin projesi ile 342 bin kadın bilinçlenecek

Eskişehir Sanayi Odası tarafından 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda, "8 Mart yalnızca bir kutlama günü değildir. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılmasına yönelik bir mücadele günüdür. Bir toplumun erkeklerine hak olan kadınlarına neden hak değildir? İster erkek ister kadın yapsın doğru doğrudur! Yanlış yanlıştır!"

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ

Dünya Kadınlar Günü, 1977'ye kadar resmiyet kazanmadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de tarihe 1917 Şubat Devrimi olarak geçen ayaklanmalardan yola çıkarak 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'de ilk kez 1921'de kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimiyle gündeme getirilse de 1975'e kadar olan 54 yıllık süreçte kutlanmasına izin verilmedi. 1975'te 'Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı' ilan edildi. Türkiye, Birleşmiş Milletler üyesi olduğu için 1975'te düzenlenen 'Kadın Yılı Kongresi' ile Dünya Kadınlar Günü kutlaması yeniden gündeme getirildi.

12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra askeri yönetim 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarını yasakladı. 1984'te yeniden demokrasiye geçişle birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi