Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, resen atamalara ilişkin açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağlıklı bir veri tabanı oluşturamadığını söyleyen Arslan, resen atamalarla birçok öğretmenin aile bütünlüğünün bozulma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.
“Öğretmenler korku ve tedirginlik yaşıyor”
Öğretmenlerin korku ve tedirginlik yaşadığını belirten Arslan, “2025-2026 Eğitim Öğretim yılı her zamanki gibi çığ gibi sorunlarla başladı. Bu sorunlardan başta öğretmenler olmak üzere, veliler, öğrenciler ve tüm eğitim emekçileri nasibini alıyor. Öğretmenler resen atama ve görevlendirmeler ile bu eğitim öğretim yılının ilk şokunu yaşadı. Planlı atama ve sağlıklı bir veri tabanı oluşturmayı bir türlü beceremeyen MEB ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu beceriksizliklerinin faturasını öğretmenlere kesiyor. İllerdeki farklı uygulamalar da yaraya tuz üstüne tuz basıyor. Resen atama ile yüzlerce öğretmen tedirginlik, korku ve huzursuzluk yaşıyor. Ailelerin düzenini bozan İl Milli Eğitim Müdürlükleri de resen atamasını yaptığı öğretmenin ne aile bütünlüğünü ne sağlık mazeretini ne güvenliğini ne huzurunu düşünüyor. El yordamıyla, çalakalem öğretmenin hiçbir isteği ve mazereti dikkate alınmadan yapılan atama ve görevlendirmeler hem karışıklığa yol açıyor hem de öğretmenin çalışma huzurunu bozuyor” dedi.
“Dava açarak üyelerimizin hakkını arayacağız”
Dava açarak üyelerinin hakkını arayacaklarını söyleyen Arslan, “Bir okulda birinci sırada atama bekleyen bir öğretmen varken başkasının atanması ya da görevlendirilmesi, hiçbir kritere bağlı olmadan keyfi şekilde proje okulundan alınıp tekrar başka bir proje okuluna görevlendirilme yapılması, görevlendirmelerin puana bakılmadan yapılması, puanların açıklanmayarak şeffaflığın olmaması, listelerde hiç gösterilmeyen okullara birden görevlendirmelerin verilmesi, bu okullara sadece şunlar başvursun diye hiçbir yönetmelikte yer almayan keyfi uygulamalar yapılması karşılaştığımız sorunlardan birkaçı. Eğitim İş olarak öğretmeni mağdur eden keyfi uygulamalara izin vermeyeceğiz! Eğitim İş olarak yapılan hukuksuzluğa ve keyfi uygulamalara karşı her zaman olduğu gibi bugün de üyelerimizin yanında olacağımızı, dava açarak üyelerimizin hakkını hukuki zeminde arayacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.