Van’da Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu’nun organize ettiği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, birbirinden değerli eserlerle ziyaretçilerini karşılıyor. Fuarda, Eskişehir H Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından kurulan lületaşı standı büyük beğeni topladı.
Türkiye’de yalnızca Eskişehir’de çıkarılan ve “beyaz altın” olarak bilinen lületaşı, İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’nda sanat tutkunlarıyla buluştu. Cezaevlerinde mesleki eğitim kapsamında lületaşı işçiliği eğitimi alan mahkûmların ortaya koyduğu el emeği ürünler, hem zarif tasarımları hem de estetik detaylarıyla büyük takdir topladı.
300 metre yerin altından çıkarılıyor
Yaklaşık 300 metre yerin altında çıkarılan lületaşı, doğal yapısıyla dikkat çekiyor. Hafif, gözenekli ve beyaz tonlardaki bu değerli taş, özenle işlenerek zarif süs eşyaları haline geliyor. Fuarda, her biri titizlikle hazırlanmış pipo, tespih, dekoratif objeler ve takılar ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti. El sanatlarının toplumla buluştuğu bu özel etkinlik, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle de olumlu geri dönüşler aldı.
Yetkililer, lületaşı işçiliğinin mahkûmlara hem meslek kazandırdığını hem de geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Fuar, emek verilen ürünlerin topluma kazandırıldığı ve sanatın değerinin ön plana çıktığı renkli görüntülere sahne olmaya devam ediyor.