Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Yenikent Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek Kentsel Dönüşüm Projelerini konuştu. 

Toplantıda yaptığı konuşmada 12 yıldır kangren haline gelen Karapınar Meselesi’nden Sanayi Çarşısının Dönüşümüne kadar birçok konuya değinen Başkan Kurt, “Karapınar, 12 yıldır Gecekondu Önleme Bölgesi Kanununa göre başlamış, hala çivi çakamadık. Birinci etapta yapmaları gereken kültür merkezi, okul, sağlık ocağı, alışveriş merkezi, Boğaz Köprüsü, cami yapılmadı. Okulların da hala inşası devam ediyor. Hem 1092 konutu getirip oraya koyacaksınız, hem camisini yapmayacaksınız, okulunu yapmayacaksınız, sonra da ben bu işi dönüştürürüm, Kazım Kurt engelliyor diyeceksiniz. Bunu hiç kimsenin kabul etme şansı yok. Karapınar'da ikinci etapta, TOKİ ile yapılacak sözleşmelere karşı çıktım. Çünkü TOKİ ile vatandaşın yaptığı sözleşmeler, eşit şartlarda yapılan sözleşmeler değil. Okumadan imza atıyor insanlar. Neye imza attığının farkında olmadan imza atıyor. Ve ben 10 yıldır buna itiraz ederken, şimdi Vadişehir tarafındaki TOKİ zedeler ortaya çıktı. Neden çıktı? Çünkü devlet bu insanlara dedi ki, 240 ay sabit taksitle ev vereceğim size dedi. Ama daha evleri vermeden taksit miktarı arttı. Kaç lira arttı ya da bundan sonra kaç lira artacak, kimse bilmiyor. Çünkü sözleşmeye öyle bir hüküm koymuşlar ki, memur maaş kat sayısındaki artış aynen yansır, yazıyor. Biz mecliste çok tartıştık. AKP'li meclis üyesi bana, maaş artıyorsa taksiti de artacak dedi. Maaş artmasın dedim o zaman. Maaş artmasın, taksit de artmasın. İnsanların refah seviyesinin yükselmediği sürece ödemelerinin artması yanlış bir iştir. Dolayısıyla TOKİ'nin bugünkü geldiği nokta, AKP'nin kentsel dönüşüme bakış noktasıdır” dedi. 

TOKİ BAŞTAN SONA DEĞİŞMELİDİR 

TOKİ’nin artık sosyal konut üretme fonksiyonu kalmadığının altını çizen Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “AKP İstanbul'da lüks konut yapıyor, boğazın kenarında villalar yapıyor, milyon dolarlara satıyor. TOKİ baştan sona düzelmelidir, değişmelidir. Onun için TOKİ'ye bulaşmayın. Size çok net söylüyorum. Bir hukukçu olarak söylüyorum, bir belediyeci olarak söylüyorum. TOKİ'ye bulaştığınız anda burası çıkmaza girer. Çıkmaza girer, işiniz bozulur. Afet riskli alan olur mu olmaz mı onu teknik adamlar bilir. Afet riskli alan olduğu zaman da Sanayi Çarşısı'na döner. Gündoğdu Mahallesi'ne döner. Gündoğdu Mahallesi 2013 yılında afet riskli alan ilan edildi arkadaşlar. Belediye Başkanı Adalet ve Kalkınma Partiliydi. Bakan Adalet ve Kalkınma Partiliydi. İkisi birlikte anlaşarak afet riskli alan ilan ettiler. Ama belediye başkanı vazgeçti, korktu, yapamadı. Şimdi Kazım Kurt yapmıyor diyorlar. Öyle bir şey yok. Verin yetkiyi ben yapayım. Yetkiyi verirlerse biz yaparız, projelerini hazırlarız. Hiç sorun değil. Doğru iş yaparız. Sanayi Çarşısı belediye kanununa göre kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. O zaman biz belediye meclis üyesiydik. Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyelerinin sayısı Adalet ve Kalkınma Partililerden çoktu. Çoğunluktaydık. Sanayi kentsel dönüşüm alanı ilan edilince Sayın Burhan Sakallı Yılmaz Hoca'ya geldi, ‘hocam sanayi çarşısını yapmak Odunpazarı’na yakışır, bize devredin’ dedi. Yılmaz Hoca bizi çağırdı. Ne diyorsunuz, dedi. ‘Hocam, iktidar partisinden belki kredi, kaynak bulur, işi hızlandırır, devredelim’ dedik. 2013 yılında Cumhuriyet Halk Partililerin oy çokluğu olduğu halde biz yetkimizi Odunpazarı Belediyesi’ne devrettik. Vazgeçti. Yapamayacağım ben bunu dedi. 

MÜSTEŞAR BANA GİT SARAYDAN HALLET İŞİNİ DEDİ

2014'te ben belediye başkanı oldum. Büyükşehir meclisinde çoğunluğu AKP'liler aldı. Biz ona göre bir plan proje yaptık. Götürdük, bahaneler uydurdular, reddettiler. Sonra biz projeleri Çevre ve Şehirlilik Bakanlığı’na götürdük. Bir iki ay içinde bize devredecektiler. Eskişehirli politikacılar birisi Büyükşehir Belediye Başkanı olacağım, diğeri de Odunpazarı Belediye Başkanı olacağım diye Çevre ve Şehirlilik Bakanlığında olay çıkardı. Müsteşar beni çağırdı; ‘Arkadaş kusura bakma, bunlar bizi çalıştırmıyorlar, git saraydan hallet işini’ dedi. Biz de saraydan işimizi halledemedik. Şimdi AKP bunları yapmamış gibi,  Yenikent'i yapacağım diyor. “Yenikent, seçimden 23 gün önce neden aklına geldi? İnanmayın, kendi kendimize nasıl dönüştürürüz, onu tartışalım.”

Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Kılıç ise, Yenikent Mahallesi’nde yapılacak olan dönüşümün tüm Türkiye’ye örnek olmasını istediklerini belirterek, “Eskişehir’de kentsel dönüşümü başlamak istesek ilk öncelik Yenikent değil daha riskli alanlarımız var ama burasıda yeni bir dönüşüme gerek duyuyor. Yenikent’teki binalar ekonomik ömrünü tamamlamış, asansörü olmayan binalar var. Vatandaşlarımız daha konforlu binalarda oturmayı hak ediyor” dedi. 
Toplantıya CHP Milletvekili İbrahim Arslan, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Yenikent Kooperatif  Başkanı Hüseyin Ceylan ve Yenikent Mahallesi sakinleri katıldı.

Kaynak: Bülten