Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesi sürecine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işıkhan, sendikalara eleştiriler yönelterek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda ne istediklerini bilmiyoruz” dedi.

IŞIKHAN AÇIKLADI: "HÜKÜMET OLARAK BİZ BELİRLEMİYORUZ"
Işıkhan, “Asgari ücreti hükümet olarak biz belirlemiyoruz. Bu, herkesin bilmesi gereken en önemli noktalardan biri. Komisyon; kamu, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşuyor. Görüşmeler, ülkenin ekonomik koşulları, enflasyon oranları ve yaşam standartları dikkate alınarak yürütülüyor. Biz sosyal diyalogdan yanayız, tarafların somut taleplerle masaya gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan, Türk-İş ve Hak-İş’in açıklamalarına da değinerek, “Şu an işçi kesiminin taleplerinin ne olduğunu net olarak bilmiyoruz. Komisyonda ne tür değişiklikler istediklerini sorduğumuzda somut bir öneriyle gelmiyorlar. Bu yüzden taleplerini anlayabilmek için sürekli diyalog kuruyoruz” açıklamasında bulundu.
Asgari ücret dışında istihdam ve emeklilik verilerine de değinen Işıkhan, “Şu anda 32,2 milyon vatandaşımız istihdamda, pasif dediğimiz emekli sayısı ise 17 milyona yaklaştı. Bunun 1,4 milyonu SSK, 2,9 milyonu Bağ-Kur, 2,5 milyonu ise Emekli Sandığı’ndan emekli. Aktif-pasif oranını iyileştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz iki çalışan başına bir emekli oranına ulaşmak. Şu an bu oran 1,6 düzeyinde, dünya ortalaması ise 1,8 civarında” dedi.




