Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan sanayileşme hamlesi kapsamında, 100 yıl önce Eskişehir’de temelleri atılan Yasin Çakır Un, bir asrı geride bıraktı. Türkiye’nin köklü un üreticilerinden biri olan firma, Cumhuriyet ile yaşıt geçmişiyle sanayi tarihinin yaşayan tanıklarından biri olmaya devam ediyor.
100 yıl boyunca ayakta kalan bir endüstri çınarı...
1925 yılında Eskişehir’in yerlilerinden Süleyman Çakır ve Mehmet Ali Yasin tarafından kurulan fabrika, kentin ilk un fabrikalarından biri olma özelliğini taşıyor. İki kurucu ailenin soyadlarından oluşan “Yasin Çakır” ismi, geçmişten bugüne taşınan güçlü bir iş birliğini simgeliyor. İlk olarak kollektif şirket olarak faaliyete geçen işletme, 1960 yılında anonim şirket statüsüne geçerek yoluna Yasin Çakır Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak devam etti.
1940 yılında sektöre yön veren teknolojik atılım…
Firmanın Türkiye un sanayisinde pek çok ilke imza attığı biliniyor. 1940 yılında, pnomatik sistemle çalışan ilk un fabrikası olma özelliğini kazanan Yasin Çakır, 1945’te ülkede un teknolojisi üzerine yetişmiş mühendis bulunmaması nedeniyle Alman ve Fransız mühendislerle çalıştı. Zamanla yetiştirilen Türk teknik personelin görevi devralmasıyla birlikte, bilgi birikimi ve üretim gücü yerli kaynaklarla daha da güçlendirildi.
Modern tesiste yüksek hacimli üretim
Kuruluş yıllarında günlük 30 ton üretim kapasitesiyle faaliyet gösteren fabrika, 1960 yılında bu rakamı 120 tona çıkardı. 2002 yılından itibaren Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki modern tesisinde üretimini sürdüren Yasin Çakır Un, bugün 400 ton/gün üretim kapasitesine sahip. Yaklaşık 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 20 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 122 bin 500 tona ulaştı.
Yerli üretimle yerli markaya katkı…
Şirketin en büyük müşterisi ise yine Eskişehir’den doğan bir başka dev marka olan Eti Gıda. Yasin Çakır Un, bugün dördüncü kuşak yöneticiler tarafından, köklü mirasına yakışır şekilde geleceğe taşınıyor