Kazım Kurt: “Ekmek en temel ihtiyaç, ama çok pahalı” Kazım Kurt: “Ekmek en temel ihtiyaç, ama çok pahalı”

Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, Eskişehir 1’inci Hava Bakım Fabrikası Müdürlüğü bünyesinde çalışmakta olan savunma sanayi işçilerinin maaş yetersizliklerini dile getirerek hak ettiklerini alamadıklarını söyledi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Atak, Türk İş, Türk Harb İş Genel merkezine, hükümete ve yerel yönetimlere, Eskişehir siyasetçilerine çağrıda bulundu.

"Emekçilerin yarasına merhem olamayacak bu rakamların tekrar ele alınması gerekmekte

1’inci Hava Bakım Fabrikası Müdürlüğü bünyesinde çalışmakta olan sayısı yaklaşık 2 bini bulan mühendis, tekniker, teknisyen ve Türk Harb İş şube üyelerinin savunma sanayi alanında önemli görevler üstlendiğinin belirten Atak, “Ancak savunma işçileri ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlara paralel olarak büyük bir sorun yaşamakta, ekonomik sorunlarla boğuşmak durumunda kalmaktadır. Bir takım beklentiler ile sendika genel merkezleri tarafından işaret edilen 5 Mart 2024 tarihinde sendikalarca imza altına alınan ve kamuoyuna yüzde 32,57 zam oranı olarak yansıtılan rakamlar vadeliden rakamların çok uzağında kalmak bir yana hiçbir sorunumuzu çözmemekte ve alım gücümüze gerçek manada bir katkı sunmamaktadır. Çünkü bizlere verilen ve kamuoyuna yansıtıldığı gibi zam oranları aslında yüzde 32,57 değildir. Yalnızca Ocak, Şubat aylarında ortaya çıkacak enflasyonun belirli bir kesim işçiye iadesidir ki o da Şubat ayında açıklanan enflasyon rakamlar ile ortaya çıkmıştır yalnızca yüzde 9 civarında kalmıştır. Bu nedenle emekçilerin hiçbir talebini karşılamayacak yarasına merhem olamayacak bu rakamların tekrar ele alınması gerekmekte.”

"Maaşlara refah payı eklenmesi şart olmuştur”

Türk İş ve Türk Harb İş Genel merkeze çağrı yapan Atak, "Tüm siyasi kaygı ve siyasi konjonktürden bağımsız bir şekilde emeğin ve emekçinin yanında yer alarak sesimizi duyurmak adına tüm mücadele yollarını kullanarak eylemlilik süreçlerinin başlatılması ve işçinin kaderinin yalnızca ikili görüşmelere bırakılmamasıdır’. Hükümete çağrımız ise, ivedilikle ek protokolün tekrar gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artışı yapmalarıdır. Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi şart olmuştur” diye konuştu.

"Sorunumuza sahip çıkması sadece bir görev değil Eskişehir’e karşı bir sorumluluktur”

Eskişehir yerel yönetimlerine ve siyasetçilere seslenen Atak, “Kent hafızasında, kent ekonomisinde ve toplumsal hayatında tarihsel bir önemi olan 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü işyerimizin risk altına girdiğinin görülmesi ve sahip çıkılmasıdır. Israrla anlatmaya çalıştığımız şekilde bu risk sadece şehrimiz için değil ülkemiz içinde büyük bir önem taşımaktadır. Kent büyüklerimizin, ileri gelenlerimizin sorunumuza sahip çıkması sadece bir görev değil Eskişehir’e karşı bir sorumluluktur” dedi.

"Ankara’ya girmemize izin verilmeden geri döndürüldük"

Türk Harb İş Eskişehir Şubesi olarak bugüne kadar seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten Atak, “Son olarak 10 Şubatta Ankara’ya üyelerimizle birlikte giderek bir kez daha yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek istedik ancak Ankara’ya girmemize izin verilmeden geri döndürüldük. Bunun üzerine şehrimiz milletvekilleri, genel müdürlüğümüz, Eskişehir Valimiz ile bir takım görüşmeler yaparak yol almaya çalıştık ancak maalesef bugüne kadar istediğimiz sonucu alamadık. Biz Türk Harb İş Sendikası işçileri olarak; insanca yaşayacak ücret politikasına dönülmesini istiyoruz. Bu noktada son günlerde yaşananların ‘işçilerin ve çalışanların hakkına net bir saldırı’ olduğunun bilincinde olarak sendikaların ve tüm demokratik örgütlerin ortak ve birlikte mücadelesinin güçlü bir sese dönüşmesi için tüm olanakların sonuna kadar kullanılması zorunluluğunu herkese hatırlatmak istiyoruz” diyerek haklarını alıncaya dek eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: Hakan Türktan