Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı EYT’lilerle ilgili düzenlemeye ilişkin, “Teknik detaylarla ilgili henüz bir açıklama olmadı. Bunların açıklanmasına dair zamana ihtiyacımızın olduğunu görüyoruz. Meclis’te tartışılırken ortaya çıkacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, emeklilikle ilgili yasal düzenlemeyi duyurmasının ardından gözler EYT cephesine çevrildi.

Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren düzenlemede yaş şartı aranmayacak. Yasanın Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, eskisehir.net’e yaptığı değerlendirmede, düzenlemenin henüz netleşmediğini, yalnızca buna dair bir açıklama yapıldığını ifade etti.

Erdoğan’ın açıklamasının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Özüpak, şöyle konuştu:

“Anayasal hakkımıza sahip olabilmek için yıllardır mücadele veriyorduk. Sokağa çıkan, konvoylarla kutlama yapan arkadaşlarımız dahi oldu. Teknik detaylarla ilgili henüz bir açıklama olmadı. Ben 5 bin prim günüyle emekli oluyordum, 5 bin 975 güne kadar çalışanların işe giriş tarihlerine göre kademeli bir prim günü vardı. ‘Bu, şimdiki haliyle yok mu?’ denildi.”

“Yasayı Resmi Gazete’de net olarak görmek istiyoruz”

“Askerlik borçlanmasıyla erkeklerin hizmet yılının öne çekilip çekilemeyeceği de hala belli değil” diyen Özüpak, şöyle devam etti:

“Prim günü sayısı eksik olanlara bir borçlanma gelip gelmeyeceği de muallak… Teknik detayların açıklanmasına dair bir zamana ihtiyacımızın olduğunu görüyoruz. Bunlar da Meclis’te tartışılırken ortaya çıkacak. Beklentimiz, yasayı Resmi Gazete’de net olarak görmek… Söz uçuyor, yazı baki kalıyor. Bizi en çok sevindirecek süreç, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak, kadınlarda 20 yıl, 5 bin prim günü, erkekler de ise 25 yıl, 5 bin prim günüyle herkesin emekli olduğunu görmek olacaktır.

“Kafamızda soru işaretleri oluşturan durumlar var”

1999’da işe giren erkek arkadaşım hizmet yılını 2024’te tamamlayacak. Bu arkadaşa koşulsuz, şartsız, bizlerle aynı hakları verip 2024’te emekli edecekler mi? Bu nedenle kafamızda soru işaretleri oluşturan durumlar var.”

“İnsanları sosyal yardım niteliğindeki maaşlara mahkum bırakan bir yasa var”

Özüpak, staj mağdurlarının durumuna da değinerek, şunları kaydetti:

“Mücadele hiç bitmiyor. Özellikle SGK yasalarını irdeledikçe aylık bağlanma oranlarının ne kadar mağduriyet yarattığı görülüyor. Ortada insanları ‘sosyal yardım’ niteliğindeki maaşlara mahkum bırakan bir yasa var. ‘Staj ve çıraklık mağduriyeti’ var. Başından bu yana çocuk yaşta çalışma hayatımız var. Bizlere o zamanlar sigorta kartları verilerek artık sigortalı olduğumuz söylendi. Bu kartları veren de devletin kurumu… O yaşlardayken zaten anne, babalarımızın güvencesi altındaydık.

“’Siz öğrencisiniz, çalışamazsınız’ denilmedi”

Bizlere verilen sigorta numaralarında sadece ‘iş kazası ve hastalık primi’ne yönelik prim yatırıldığı, uzun vadeli sigorta yatırılmadığı için sigortalı sayılmıyoruz. ‘Neden o zamanlar söylemediniz?’ diyoruz. Neden o sigorta kartlarını bize verirken ‘Siz artık sigortalısınız’ dediniz? O zamanlar, ‘Hayır, siz öğrencisiniz. Çalışamazsınız’ denilmedi. 16-17 yaşlarındaydık. Bizden büyük, 20’li, 30’lu yaşlardaki abilerimiz, ablalarımız gibi sabah 08.30’da mesaiye başlayıp, akşam 17.00’de mesaiden ayrıldık. Biz de çalıştık. Hakkımız değil mi? Bu sebeple ‘staj ve çıraklık mağduriyeti’ için de mücadelemiz devam edecek. Aylık bağlanma oranları, bizim olduğu kadar gelecek kuşağın da büyük bir yarası olacak. Yıllarca çalışın, 3 bin 500 lira emekli maaşı alın… Hayır, bu emekli maaşı değil. Bu, sosyal yardım niteliğinde bir rakam…”

“Hakkımızı kazanmış olarak görüyoruz”

Özüpak, “İntibak Yasası” olarak da bilinen “emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi” konusuna ilişkin ise “Bizler, anayasal hakkımız olan emeklilik için mücadele verdik. Elbette ‘intibak’ bekleyen büyüklerimiz gibi, 3 bin 500 liraya mahkum olmamak adına ‘Mücadeleye var gücümüzle devam’ diyeceğiz. Gelinen süreç büyük bir önem arz ediyor. ‘Seçimi kaybetsem dahi yokum’ diyen Cumhurbaşkanımızın dünkü açıklamasıyla hakkımızı kazanmış olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar artık bir marka oldu”

“Federasyonun adından ‘EYT’ ibaresi çıkarılacak mı?” sorusunu yanıtlayan EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, şunları söyledi:

“Hayır, ismimiz değişmeyecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, artık bir ‘marka’ oldu. Bu ismi asla değiştirmeyi düşünmüyoruz fakat mücadele edeceksek neden olmasın? ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu’ ya da ‘Staj ve Çırak Federasyonu’ gibi eklentiler koyabiliriz. Bu, tüzüğümüzde var. Herkes, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar haklarını aldı. Federasyon fesh mi edilecek?’ diye soruyor. Hayır… Bizim federasyon tüzüğümüz, SGK yasalarından mağduriyet yaşayanları kapsıyor.”