Atahan Gezer
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, artık Türkiye’nin su fakiri bir ülke haline geldiğini belirterek, suyla ilgili kurumların ortak veri kullanmasının su tasarrufunun sağlanmasına önemli katkı yapacağını söyledi.
Prof. Dr. Ayday, Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesince oda binasında düzenlenen ve Sakarya Havzası’nda yer alan Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar ve Bilecik’ten konusunda uzman akademisyen ve jeoloji mühendislerinin katıldığı “Su Çalıştayı”nda, suyun insan hayatındaki önemine işaret etti.
Dünyada su miktarının giderek azaldığını kaydeden Prof. Dr. Ayday, “Yeraltı suları, jeoloji mühendislerinin alanına giren bir konu… Biz de bu konuya önem vermek istedik. Bu çalıştayı bütün olarak değil bölge bölge yapma kararı aldık. Türkiye, çok büyük bir ülke ve her bölgede farklı havzalar var. Eskişehir’in yeraltı suyu problemiyle Edirne’ninki, Diyarbakır’ınki farklı… Buradaki problemleri çözelim ve ilgililere soralım istedik” diye konuştu.
"Su fakirlik düzeyimiz tasarrufla iyileştirilebilir"
Prof. Dr. Ayday, artık Türkiye’nin su fakiri bir ülke haline geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Sularımızı planlı kullanacağız. Sularımızı hür vurup harman savurmayacağız. Sularımızı daha az kullanmaya özen göstereceğiz. Su fakirlik düzeyimiz tasarrufla iyileştirilebilir. Farklı farklı suyla ilgili kurumlar var. Bazıları birbirleriyle verileri bilmeden paylaşmama durumunda. Birbirlerinden veri transfer edemedikleri için problem oluyor. Tekrar masraf tekrar masraf oluyor. Birinci sorun ortak veri tabanının kullanılmaması. Eğer ortak veri tabanı kullanılırsa daha iyi sonuç alınacak. Daha az su kullanılacak. Çünkü yeraltı suyu en fazla ziraatte ve ardından da sanayide kullanılıyor. Buradan daha az su kullanılması çok önemli.
"Sivrihisar’dan yavaş yavaş Eskişehir’e doğru gelecek"
Evimizde damlatan bir musluktan suyu kesersek bir yılda 9 bin litre suyun boşa akmasını engellemiş oluyoruz. Bu büyük bir rakam. İlkokullarda da az su kullanma veya su tasarrufu konusunda eğitim verilmesi gerekiyor. Su sorunu devam ederse… Sivrihisar’ın güneyinde obruklar oluşmaya başladı. 10-20 metre çapında boşluklar oluşmaya başladı. ‘Obruk neden oluşur?’ Yeraltı su seviyesinin aşağıya inmesiyle oluşur. Sivrihisar’dan yavaş yavaş Eskişehir’e doğru gelecek… Bu felaket olur. Suyu çok dikkatli kullanmamız lazım. İçtiğimiz suyun yaşı 3,4 milyar yıl. Dünyanın yaşının da 4 milyar yıl olduğu düşünüldüğünde ne kadar büyük bir miras olduğu ortaya çıkıyor. O nedenle böylesine önemli bir mirasa sahip çıkmamız gerekiyor.”