1-Serkan Bayar kimdir?

1986 yılında Eskişehir’de doğdum. Anadolu Üniversitesi Hava Trafik Kontrol bölümünden 2008 yılında mezun olduktan sonra öğretim görevlisi olarak 2008-2020 yılları arasında yeni hava trafik kontrolörlerinin yetiştirilmesinde görev aldım. 2012 yılında Bitcoin ve blokzincir ile tanıştım ve 2017 yılında Waves blokzinciri üzerinde digilira adında Türk Lirası geçidini faaliyete aldık. 2020 yılında ise aldığımız yatırım ile akademik kariyerimi sonlandırarak DigiliraPay’i kurduk. Blokzincir tabanlı ödeme geçidi olarak faaliyet göstermek üzereyken 16 Nisan 2021 Tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın çıkarttığı yönetmelik ile ülkemizde kripto paralarla yapılan ödemeler yasaklandı. Hemen pivot ederek Hong Kong’da bir şirket kurduk ve Enno Wallet üzerinde çalışmaya başladık.

2-Şirketiniz hangi alanda faaliyet gösteriyor?

Non-Custodial olarak adlandırılan kullanıcıların kendi kripto paralarını kendilerinin saklayabildiği ve merkeziyetsiz finansı deneyimleyebildiği mobil blokzincir cüzdanı hizmeti veriyoruz. Enno Wallet uygulamamız şu anda App Store ve Google Play Store’da yayında. Dünyanın her bölgesinden 35.000 kullanıcıya sahibiz. Blokzincir üzerinde çalışan merkeziyetsiz finans araçları ve uygulamalarını bir araya topladığımız Enno Wallet içerisinde kullanıcılarımız birbirleri arasında borç alıp verebiliyor, algoritmik stabil kripto paralara yatırım yapabiliyor, otomatik piyasa yapıcı olarak adlandırılan protokollerde merkeziyetsiz takas yapabiliyorlar. Avustralya merkezli bir firma ile gerçekleştiğimiz partnerlik anlaşması ile kullanıcılarımız yakında Visa/Mastercard ve Apple Pay ile kripto para alıp satabilecekler, Avrupa’daki kullanıcılarımız SEPA transferleri, Amerika’daki kullanıcılarımız ise wire transfer yaparak Enno Wallet cüzdanlarında kripto para işlemleri yapabilecekler.

3-İş hayatında öykünüz nasıl ilerledi?

Satoshi Nakamoto olarak bilinen kişinin o meşhur makalesi ile karşılaşmam hayatımın dönüm noktasıydı diyebilirim. “Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” adlı makalesinde Satoshi, Bitcoin node’u çalıştıranların dilediği zaman ağa dahil olarak işlemleri onaylayabileceğinden bahsediyordu. Aslında blokzincir hayallerimdeki gibi çalışıyordu. Sistemin ayakta kalmasını sağlayan madenciler çeşitli ödül mekanizmaları ile ödüllendiriliyordu. İşin en güzel tarafı ise bu sistem “trustless” dediğimiz herhangi bir kişi veya bir kurum tarafından arada güven ortamının yaratılmasına gerek kalmadan kendiliğinden güvenli bir şekilde hizmet veriyordu.

Blokzincir üzerinde akıllı sözleşme olarak adlandırılan kodları çalıştırmayı başladığımızda ise bambaşka bir dünya resmi görmeye başladık. Bildiğimiz finansal yapı içerisinde yer alan protokolleri ve uygulamaları blokzincire taşıyabileceğimizi keşfettik. Ancak merkeziyetsiz finans araçlarını kullanmak çok kolay değil. Bir tarayıcı eklentisi ile bu protokollerle iletişime geçmeniz gerekiyor. Aradaki bağlantınız sürekli kopuyor, sistem kilitleniyor. Mobil uygulamalarda ise uygulama içerisinden bir tarayıcı açılıyor ve burada da sürekli bağlantı problemleri oluyor. Kullanıcılar farklı platformlardaki bakiyelerinin toplamlarını göremiyorlar. Nisan 2021’de 100 milyar dolarlık bir hacmi olan merkeziyetsiz finans uygulamalarının 2024’e kadar her yıl en az yüzde 50 büyümesi tahmin ediliyor.

Blokzincir üzerinde ödeme geçidi olarak hizmet vermesini planladığımız girişimimiz 2021 Nisan ayında çıkan bir yönetmelikle engellenince Hong Kong’da bir şirket kurarak problemlerini iyi bildiğimiz merkeziyetsiz finansa odaklandık. Enno Wallet mobil uygulamamızı uygulama marketlerinde herkesin kullanımına açtık. Kullanıcılarımız kendi kripto paralarını kendileri kontrol ederken merkeziyetsiz finans araçlarıyla tanışarak ve yatırım yapabiliyor.

4-Kişisel ya da kurumsal hedefiniz nedir?

Dünyanın en iyi merkeziyetsiz finans cüzdanı uygulaması olma hedefi ile yola çıktık. Kullanıcılarımızın başka bir uygulamaya veya entegratöre ihtiyacı olmadan ve uygulama dışına çıkmadan kendi kripto paralarını yönetmelerine imkan tanıyoruz. Yaklaşık 2 ay içerisinde dünyanın neredeyse her bir ülkesinden 35.000 kullanıcı kazandık. Kullanıcılarımız yaklaşık 60 milyon dolar değerindeki kripto parayı kendi uhdelerinde çeşitli protokollerde değerlendiriyorlar. 29 Ekim tarihinde Enno Wallet’ın yönetişim jetonu olan ENNO Cash’i piyasaya çıktık. ENNO Cash ilk gününde Gate.io, Waves.exchange ve Swop.fi’de listelendi. 1 yılın sonunda 500.000 kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ek olarak 1 yılın sonunda kullanıcılarımızın yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki kripto parayı Enno Wallet aracılığı ile merkeziyetsiz finans uygulamalarında değerlendireceklerini tahmin ediyoruz.