Eskişehir’de uzun yıllar “Hava Hastanesi” olarak hizmet veren ve bugün Yunusemre Devlet Hastanesi 2 Eylül Hizmet Binası olarak kullanılan 65 bin 810 metrekarelik alanın tamamı özelleştirme kapsamına alındı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, mülkiyeti Hazine’ye ait olan taşınmaz ve üzerindeki yapıların özelleştirme kapsam ve programına alınması kararlaştırıldı. Sürecin satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ya da işletme hakkı devri gibi yöntemlerden biri veya birkaçı birlikte uygulanarak gerçekleştirileceği belirtildi.

Kararda ayrıca özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2028 tarihine kadar tamamlanmasının hedeflendiği ifade edildi. Elde edilecek gelirin ise giderler düşüldükten sonra sağlık alanında yeni yatırımların finansmanında kullanılmak üzere ilgili hesaplara aktarılacağı bildirildi.

Bu gelişme sonrası CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’da sosyal medya hesabında açıklama yaparak karara tepki gösterdi.

Arslan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Satış yok” diyordunuz… yine mi Resmi Gazete’den öğrendiniz? Eski Devlet Hastanesi alanı için ne dediniz? “Satış yok.” “Bakanla görüştük.” “Sağlık tesisi yapılacak.” Hatta… “Bizim de haberimiz yoktu, biz de Resmi Gazete’den öğrendik.” Biz ne dedik? Resmi Gazete’de yayımlanan karar ortada dedik. Karar geri alınmadan bu sözlerin hiçbir karşılığı yok dedik. Bugün ne oldu? Bırakın o alanın özelleştirme kapsamından çıkarılmasını… Bu kez de yıllarca Hava Hastanesi olarak hizmet veren, bugün Yunusemre Devlet Hastanesi 2 Eylül Hizmet Binası olarak kullanılan 65.810 m²’lik alanın tamamı özelleştirme kapsamına alındı. Şimdi soruyoruz: Bu karardan da mı haberiniz yoktu? Bunu da mı Resmi Gazete’den öğrendiniz? “Satış yok” dediğiniz süreç böyle mi işliyor? Eskişehir’in hastane alanları neden birer birer satış, kiralama, gelir ortaklığı ve benzeri yöntemlerle özel tasarruflara açılıyor? Dün “hastane yapacağız” dediniz. Bugün “satış yok” diyorsunuz. Ama Resmî Gazete başka bir şey söylüyor. Bu bir çelişki değil. 2026 bütçesine koydukları 185 milyar TL özelleştirme geliri hedefi için elde ne var ne yoksa satışa çıkaran bir anlayışın sonucudur. Söz değil, karar konuşur. Ve karar ortada. Bu anlayışa karşı, Eskişehir’in hakkını, kamunun sağlık alanlarını ve yurttaşlarımızın sağlık hakkını korumak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Kaynak: Ahmet Yıldırım