Biyopolimer Platformu ilk toplantısını 15 sektör, 7 üniversite, 8 kamu kurumu ve bir sivil toplum kuruluşu olmak üzere 60 katılımcı ile gerçekleştirdi. Platformun ilk buluşmasında ilgili sektör ve akademik katılımcıların yanı sıra Eskişehir Sanayi İl Müdürlüğü, Eskişehir KOSGEB Müdürlüğü, Eskişehir TSE Müdürlüğü, Bursa, Bilecik, Eskişehir Kalkınma Ajansı, 4 TTO ve Biyoteknoloji Derneği katılımı ile kamu, üniversite ve sanayi iş birliğinin tüm paydaşlarının yer alacağı bir buluşma toplantısı Ramada Otel’de düzenlendi.
“ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞTAYIN BAŞLANGIÇ NOKTASINDAYIZ”
16 Şubat tarihinde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Microbiota Biyoteknoloji Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Çabuk, çalıştaydan çıkacak raporların önemine dikkat çekti. Çabuk, “Biyoekonomi diye bir kavram dünyada pek çok sürecin içerisinde artık yadsınamayan ve kenarda bırakılamayan bir gerçek olarak karşımızda. Biyoekonomi deyince pek çok şey aklımıza gelebilir. Ama en temel şey bilgiye dayalı ekonomik, modern verilerin çıktılarından dünya yararlanıyor. Biz de yararlanmak için buradayız. O yüzden sektör temsilcilerimiz var, akademisyen temsilcilerimiz var. Bu eko sistemin olmaza olmazı teknoloji transfer ofislerimiz var. Herkes burada. Kalkınma ajansımız burada. O yüzden bu birliktelik bugün Biyopolimer Platformu diye isimlendirdiğimiz bir başlangıcın da temelini atıyor. Çok önemli bir çalıştayın başlangıç noktasındayız” dedi.
“ÇALIŞTAYDAN ÇIKACAK RAPORLAR ÇOK ÖNEMLİ”
İlk biyoteknoloji kongresini Ankara Başkent Üniversitesi’nde yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Çabuk, “Biyoteknoloji Derneğimiz yıllardır biyoteknoloji ekosisteminde çok önemli çalışmalara imza atmış bir dernek. Biyopolimer lafını biz nereden ürettik? Biz Microbiota Tekonoloji olarak Tübitak Teydeb destekli bir proje bitirdik. Bu Teydeb projesi tamamlandıktan sonra Biyoteknoloji Derneği’nin oluruyla uluslararası katılımlı biyoteknoloji kongresini ekim ayında Ankara Başkent Üniversitesi’nde yaptık. Bu kongre sürecinde bir biyopolimer paneli yaptık aslında. Ve bu panelde görev alan sektör ve akademisyen temsilcilerimizin konuşmalarından sonra bir karar aldık. Böyle dağınık çalışan herkesi bir araya toplayalım ve bir Biyopolimer Platformu yapalım diye karar almıştık. Buradan aldığımız görevle biz de sizleri davet ettik. Çok kısa bir süre içinde dönüşler sağlayıp katılım gösterildi. Hızlandırıcı olmak istedik. Bu süreçler içerisinde en önemli konu buradan çıkacak çalıştayın raporudur” diye konuştu.
ÇALIŞTAYIN HEDEFLERİ
Biyopolimer Platformu’nun ilk çalıştayı ile katılımcılar, sektörün ve akademinin biyopolimer açısından eksiklerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını belirlemek, yeşil mutabakat hakkında sektörün ihtiyaçlarını tespit etmek, akademide biyopolimer kapsamında yapılan çalışmaların neler olduğunu saptamak, biyopolimer üretiminin tehdit ve fırsatlarını değerlendirmektir.