Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut piyasasına yön verecek yeni yatırım sistemini yarın kamuoyuna açıklayacak. İstanbul’daki toplantıda duyurulacak proje, dar gelirli vatandaşlara yönelik geliştirildi. Sertifika sistemiyle birlikte insanlar birikimleri kadar konut projesine ortak olabilecek. Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin ortak yürüttüğü bu model, barınma krizine ekonomik bir çözüm sunacak. Konut sahipliği artık yalnızca yüksek bütçelilere değil, küçük tasarruf yapanlara da açık hale gelecek.

Sertifikalarla Evin Bir Bölümüne Sahip Olunabilecek

Gayrimenkul sertifikası, belirlenen projelerdeki her konutun küçük paylara bölünmesi esasına dayanıyor. Kat sayısı, cephe, metrekare ve diğer etkenlere göre konut değerleri belirlenecek. Yatırımcılar ellerindeki birikime uygun sayıda sertifika alarak projeye dahil olacak. Sertifikalar, bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla yatırım hesabı bulunan herkese sunulacak. İsteyen kişi zamanla birikim yaparak bir konutun tamamına sahip olabilirken, isteyen de sadece ortaklıkla kazanç sağlayabilecek.

Kredi ve Peşinat Şartı Yok, Masrafsız Yatırım İmkanı

Bu modelle birlikte kredi çekmeden, peşinat ödemeden ve faiz yükü taşımadan ev sahibi olunabilecek. Sertifika yatırımcısı aynı zamanda alım-satım yaparak piyasadaki değer artışından da kar elde edebilecek. Konut almak isteyen fakat bütçesi yetmeyen vatandaşlar için piyasada yepyeni bir yatırım aracı doğmuş olacak. Ayrıca tapu, komisyon, noter gibi birçok işlem ve masraf da ortadan kalkacak. Gayrimenkul yatırımı artık sadece zenginlerin değil, her gelir grubunun erişebileceği bir fırsat olacak.

TOKİ ve Emlak Konut İş Birliğiyle Güvence Sağlanıyor

Projeye dahil olan vatandaşlar, TOKİ ve Emlak Konut güvencesiyle yatırım yapacak. Böylece risk minimuma indirilecek ve şeffaflık sağlanacak. Sosyal devlet anlayışıyla geliştirilen bu yeni model, Türkiye genelinde barınma krizine çözüm olarak görülüyor. Aynı zamanda tasarrufların milli ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sistemin ilk etapta hangi projelerde uygulanacağını da kamuoyuyla paylaşacak. Bakan Kurum’un açıklaması sonrası sistemin detaylarının netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi