"Odunpazarı’ndaki Bademlik yerleşkesinde bir uç beyliği gibi 1995’den beri varlığını sürdüren mimarlık bölümünde, uzun yıllardır sessiz sedasız, gerçekte dünyada da öncü sayılabilecek birçok radikal mimari deney üretmiş bulunan Pomi, çeyrek asrı aşan neşeli, düşündürücü ve oylumlu ürünlerini, yenilikçi ve alışılmamış tasarımlara ilgi duyan, meraklı bir izleyiciyle buluşturuyor. Pomi, oyuncul yöntem ve buluşlarla, mimarlıkla edebiyatı ve matematiği birleştiren zekice ve alışılmadık, ayak basılmadık bilimler, sanatlar bulma peşinde nicedir. Bu bakımdan Pomi, Türkiye’de benzeri bulunmayan bir atölye ve üretim odağıdır. Pomi 2002’den bu yana, bienallerde ve sergilerde ürünlerini sundu, birçok makale yayınladı ve kitaplar çıkardı, seminerler verdi; üretimlerini mimarlık ve sanat alanında paylaştı. Grup her yıl birçok kitap hazılıyor, ürünlerini derliyor ve 2023’de onlarca kitabın ortaya konmasıyla sonuçlanacak kapsamlı bir yayın projesine hazırlanıyor. 

Kısa filmler, stop-motion’lar, dijital mimari şifrelemeler; keza, mimari mekân gibi kurulmuş metinlerin maketleri, yanı sıra ışıklandırılmış mitolojik karakterlerin gerçek boyutlu maketleri, Odunpazarı’ndan derlenmiş estampajlardan yapılma bir kompozisyon, sürrealistlerin ve oulipocuların dijital bir şifrelemeye yeniden üretilmiş portreleri gibi öncül ve daha önce denenmemiş işler Oda Art’ta sizleri karşılıyor. Sergide grubun son yıllarda ürettiği, birçoğu henüz yayınlanmamış kitaplar da okura sunuluyor. Bu kitaplara daha birçoğu eklenecek ve e-book koleksiyonu olarak yakında beğeninize sunulacak çünkü Pomi ve Pourat her yıl irili ufaklı birçok kitap ortaya koyuyor. Bir fikrin çeşitlemelerini sunan pamflelerden oylumlu ansiklopedik toplamlara, üretimlerimizin ortaya çıkmış kısmı, deyim yerindeyse buzdağının görünen tepeciğinden ibaret. Pomi’de 2002’den beri mimarlık öğrencileri emek-yoğun ve düşünsel bakımdan mimarlık eğitimi için oldukça alışılmadık yöntemler, araçlar, fikirler ve yaklaşımlarla karşılaşıyor. Atölye üretkenliği ve hiç yapılmamış olanı önceliyor, bu nedenle cesaret Pomi’de temelini oluşturuyor. Pomi’de bireysellikle kolektivite iç içe geçiyor; tıpkı oulipo’nun şiarındaki gibi, “gelecek kuşaklar için yeni araçlar ve yordamlar geliştirmek” hedefleniyor. Pomi’nin ve Pourat’ın düşünsel kaynakları edebiyattan, felsefeden, bilimlerden, sanatlardan gelebilir; umulmadık bir alandaki bir araç, mimari deneylere konu olabilir. Kimi kere de Pomi ’nin bir deneyi, gelecekte içinden başka temaların çıktığı patlayıcı bir tema haline de gelebilir. Pomi sadece oyuncul tekniklerin kılı kırk yaran bir ciddiyetle uygulanmasıyla yetimeyip, deneylerini gerçek ölçekli işlere, enstalasyonlara da taşıyor en başından beri. Diğer bir deyişle “pür felsefe” olmakla kalmayıp “doğrudan eylem”e de aynı atılganlıkla yöneliyor.

'“Şifre” üst temasına dahil ettiğimiz, 2022’deki son işler ağırlıklı olmak üzere, 2018’den de yapıtlarıyla yer bulan yetmişten fazla öğrencinin işlerinin yer alıyor.Pomi ve Pourat’ın çalışma şekli, günümüzün yapay zekâ, sosyal medya ve dijital üretim alışkanlıklarına, yoğun bir zihinsel ve bedensel emek katmanın artan önemine dikkat çekiyor. Bizler, tıpkı oulipocular gibi, “içinden kaçmayı hayal ettiğimiz labirenti inşa eden farelere” benziyoruz. Belki bir farkla; bizler, içinden kaçmayı hayal ettiğimiz kabuğu inşa eden salyangozlarız daha çok.  Yirmi yıldan fazladır aynı Bademlik yokuşunu tırmanan, ısrarcı salyangozlar.'