Merkez Bankası, yasa dışı bahis ve kara para aklama soruşturması kapsamında el konulan dijital ödeme kuruluşlarına yönelik bir adım attı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla PayFix, İninal ve Aypara’nın faaliyet izinleri iptal edildi. Karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürütülen soruşturmanın finansal sistem üzerindeki riskleri ve yasa dışı gelir aklama iddialarını gerekçe gösteriyor; Merkez Bankası uygulamayı, ilgili mevzuat çerçevesinde hayata geçirdiğini bildirdi.
TCMB KARARIN DETAYLARINI AÇIKLADI
Söz konusu şirketler, Mart 2025’te düzenlenen geniş çaplı operasyon sonrası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmiş ve TMSF devrin ardından yeni yönetimler atamıştı.
Operasyon kapsamında Bankpozitif, PayFix ve Flash TV sahibi Erkan Kork’un da aralarında olduğu 21 kişi tutuklanmış, toplam 6 milyar 900 milyon lira değerinde mal varlığına el konulmuş; bazı kuruluşlara kayyım atanması da gerçekleşmişti.
FON İŞLEMLERİNE SORUŞTURMA
Faaliyet izinlerinin iptaliyle birlikte bu üç kuruluşun ticari faaliyetleri durduruluyor; TMSF ve ilgili kurumlar el koyma, tasfiye ve hesap incelemeleri dahil olmak üzere gerekli idari ve teknik adımları atacak. Soruşturma çerçevesinde Papara gibi diğer sistemlere de kayyım tayini yapılmış olup, yetkili makamlar mali izleme ve adli süreçleri sürdürüyor; konuya ilişkin hukuki süreç ve olası idari işlemler kamuoyuna takip edilecek şekilde bildirilecek.





