Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitimin son basamağı olan lise kademesiyle ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı iddia edildi.
4 yıllık mevcut lise modelinin esnetilmesi ve merkezi sınav baskısının hafifletilmesi hedeflenirken, Bakanlığın gündeminde üç farklı modelin yer aldığı öne sürüldü.
LİSELER İÇİN YENİ GÜNDEM
Esnek müfredat yapısıyla lise son sınıfların yeniden yapılandırılması bekleniyor.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Bakanlığın ilk modeli olan "3+1" sisteminde lise eğitimi 3 yıl sürecek, son yıl ise tamamen üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılacak. Bu sistemle birlikte hem müfredat yükünün azaltılması hem de öğrencilerin sınav stresinden bir nebze olsun kurtarılması amaçlanıyor.
Bir diğer alternatif olan "2+2" modelinde ise öğrenciler lise eğitiminin ilk iki yılını tamamladıklarında mezun sayılacak. Bu noktadan sonra akademik olarak ilerlemek isteyenler iki yıl daha eğitim alarak liseyi tamamlayacak. Bu sistem, erken meslek seçimi ve yönlendirme açısından esneklik sağlayacak bir yapıya sahip.
Üçüncü ve en radikal öneri ise "yaş temelli" sistem. Bu öneriye göre 16 yaşına gelen öğrenciler, zorunlu eğitim kapsamı dışında kalabilecek. Aynı zamanda lise eğitiminin tamamen zorunlu olmaktan çıkarılması da gündemdeki seçenekler arasında yer alıyor.
Yeni lise sistemi ile merkezi sınavların gölgesinde geçen lise yıllarının daha verimli, yönlendirme odaklı ve bireysel ilgi alanlarına göre şekillenmesi planlanıyor.
Düzenlemeye dair detayların önümüzdeki Kabine Toplantısı’nda ele alınması bekleniyor.