S&P Global Ratings, Orta Doğu’daki savaşın gelişmekte olan piyasalarda izlenen not artış sürecini bitirebileceğini duyurdu. Ravi Bhatia’nın uyarısına göre, İran çatışmasının uzaması dengeyi indirimler yönüne çevirebilir.

Enerji Maliyetlerinde Dev Artış

Hindistan, Türkiye ve Kenya tırmanan petrol bedelleri sebebiyle masraf yükü altında ezilirken; satış yapan bölgeler de küresel fiyat tırmanışlarının kalkınmayı yavaşlatması, pahalılığı artırması ve turizmi zayıflatması neticesinde kötü etkileniyor. İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki kısıtlamaları sonrası petrol değerleri süratle fırlayarak Brent türü ham petrolü 115 dolar seviyesine taşıdı. Ham madde fiyatlarındaki oynaklıklar küresel tedarik zincirlerini sarsarken, imalat masraflarını yükseltiyor.

Finansal Dengeler Bozuluyor

Üç yıllık süreçte pek çok gelişen ekonomi kasalarını düzeltti ve piyasa erişimini tekrar kazandı. 2024 ve 2025’te azalan temerrütler net artırım döngüsü sağladı. Ekim 2022 ile Şubat 2026 arasında gelişen piyasa devlet dolar tahvilleri yüzde 52 getirdi. Azalan ödeme aczi durumları Afrika ülkelerini darlıktan kurtardı; Lübnan ve Ukrayna gibi daha evvel sorunlu borçlularda tırmanışları tetikledi. Mali disiplin hamleleri sayesinde borç yükümlülüklerini yapılandıran devletler, jeopolitik risklerin gölgesinde yeniden finansal istikrarlarını koruma mücadelesi veriyorlar.

Yatırımcı Kaçışı Başladı

Dört haftalık dilimde hava tamamen aksi istikamete döndü. Bloomberg’in gelişen piyasa devlet dolar tahvili endeksi mart ayında yüzde 66 baz puanlık kazanç artışıyla Eylül 2022 vaktinden itibaren en büyük aylık kaybına ilerliyor. JPMorgan Chase & Co. göstergesi risk farklarının 21 baz puan genişlediğini kanıtlıyor. Bhatia’ya göre, enflasyon sarsıntısı ve zorlaşan para bulma ortamı her devleti yıpratacak. Deneyimli yetkili isim, “2025’te enflasyon düşüyor ve kredi koşulları gevşiyordu; Ortadoğu ve Afrika’da net artırım baskısı vardı. Ancak 2026’da yeni çatışma enflasyonist baskıları artıracak ve finansman zorlaşacak” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: Ekonomim.com