Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe İbnHaldun Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi   konuşmacı olarak konuk oldu. Söyleşiye Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Prof. Dr. Suraiya Faroqhi: “Sestini antik çağ paralarının tasnifinde önemli bir isim”

“18. Yüzyılda Bir Seyyah Bilgin Hayatını Nasıl Kazanır” başlıklı söyleşide DomenicoSestini’nin hayatına dair önemli ayrıntıları aktaran İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi konuşmasında şunlara değindi: “Domenico SestiniFloransa’lıydı ancak yaşantınsın çoğunu Osmanlıda geçirdi. Yüzyıllar boyunca yapılan meskukat koleksiyonunu tasnif eden Sestini çok uzun bir iş olan Antik Çağ paralarının tasnifinde önemli bir sima oldu. Bu madeni paralar Osmanlı tarihi konusunda kaynaklarda eski çağ söz konusu olunca daha az biliniyor. Sikkelerde Roma, Atina veya diğer devletlerde prensin veya imparatorun portresi yapılır ve kimin nasıl nereye hükmettiği madeni kaynaklarda görülür.  Paraların içinde altın veya gümüş oranlarının tespiti zorludur. O dönemde kâğıt para çok rövanşta olmadığı için bakır ve başka madenleri paraya eklemek çok görülse bile değerini daha aza indirmiş olur. 18. Yüzyılda tasnif furyası başlıyor ve hali vakti yerinde olanlar, insan tarafından yapılmış, dünyanın her bir yerinden getirilen parçalar bir koleksiyonda toplanıyor. Başlarda prenslere özel olan ve 18. Yüzyılın ikinci yarısında bu sisteme meraklı olanlar tarafından da devam ettiriliyor.”

Dünyada olup bitenler merak edilirdi

Domenico Sestını’nin bir başka merakının da bulunduğu yerin ekonomik kaynakları hakkında bilgi edinmek çalışmalar yaptığını aktaran Prof. Dr. Faroqhi sözlerine şu şekilde devam etti: “Sicilya üzerinde iklim koşulları, tarımı üzerine yazı yazmış ve bu yazı kitap olarak basılmış. Özellikle Güney İtalya’da olan insanlar dünyada olup bitenler, yabancı kentlerin tasvirini merak ediyorlar. 17. Yüzyılda bunları yazan gazeteler var ama Güney İtalya’ya bu alışkanlık daha gelmemiş ve parası olanlar genç bir adama para verip belirli aralıklarla gördükleri yeri yazmasını istemiş. Domenico Sestini’nin seyahatnamesinde İstanbul’a geldiği zaman veba salgını var, kendisi de bir hastalığa yakalanıyor ve sıcak su tavsiye edilmesi üzerine fayda görünce bu duruma seyahatnamesinde yer veriyor.

Soru-cevap kısmının ardından söyleşi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye Anadolu ÜniveristesiRektörü Prof. Dr. Fuat Erdal tarafından Eğitimi Destekleme Vakfına (EDEV) adına yapılan bağış belgesi ve hediye takdimi ile sona erdi.  

Kaynak: Bülten