Eskişehir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısında gündeme gelen hayvan barınağı meselesine ilişkin konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı’nın barınağının kapasitesinin 300 olduğunu, fakat barınakta 700 köpeğin olduğunu ifade etti. İki yıldır belediye barınağının yanında yer alan 20 dönümlük araziyi istediklerini ve barınağı büyütmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Kurt, alanın ısrarla kendilerine verilmediğini belirtti. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataş da öncelikle kırsaldaki sokak hayvanı meselesinin çözülmesini gerektiğinin altını çizdi.
“20 dönümlük yeri iki yıldır vermiyorlar”
Kazım Kurt konuşmasında şunları söyledi:
“Bu iş hükümetin yapmak zorunda olduğu işlerin tamamını belediyelere yükleyip işin içinden sıyrılmasıyla sonuçlanmıştır. Şu anda Odunpazarı Belediyesi’nin barınağı ruhsatı iptal edip dava açmak suretiyle geri almış ve barınağın hukuki statüsünü düzenlemeye çalıyoruz. Barınağımızın kapasitesi 300. Şu anda barınakta 700 köpek var. Yasa yönetmelik köpek başına en az 10 metrekarelik alan istiyor. Bizim barınağımızın bu işi kaldırabilmesi mümkün değil. Nüfusumuzun yüzde 10’u kadar köpek olacağını varsayıyoruz. Demek ki Odunpazarı’nda 45 bin sokak hayvanı var. 45 bin hayvana 10’ar metrekareden bir barınak ayırmak durumunda olduğumuzu düşünürsek 450 bin metrekarelik bir alan lazım. Odunpazarı Belediyesi olarak ısrarla istememize rağmen bizim mevcut barınağın bitişiğindeki 20 dönümlük yeri alamadık. Gerek Tarım İl Müdürlüğü gerek Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü mera vasfı kaybolmadı diye, asla mera olmayan, mera olarak kullanılmayan bu alanı bize verilmesini iki yıldır engelliyor.
“Bakanlığın bize ödediği 150 lira”
Dolayısıyla bizim bu aşamada barınağımıza köpek kabul etme şansımız yok. Çünkü yasa çok açık. Bu yasayı uygulamak zorunda olan veterinerler de biz ancak bu kadar kısırlaştırırız. Sayı belli, bir günde 10 tane, 20 tane. Kısırlaştırma ile ilgili maliyet Odunpazarı Belediyesi’ne en düşük 3 bin lira. Bakanlığın bize ödediği 150 lira. Bu ekonomik sorunu çözmeden bu sokak hayvanı meselesini çözemeyiz. Dolayısıyla kamuoyu bu bilgiyi bilsin. Ona göre bizden beklentisi olsun. Bize barınak için yer verilmelidir. Barınak için yardım, destek verilmelidir. Hayvan sayısına göre kısırlaştırma bedeli ödenmelidir. Devlet sorumluluğu üstlenmelidir.
“Şehrin yer yerine barınak yapsan çözemesin”
Ahmet Ataç ise şunları söyledi:
“Şehrin yer yerine barınak yapsan çözemesin. Şehre nereden köpek geliyor? Kırsaldan geliyor. Kırsalı çözmezseniz şehirdeki köpek yok olmaz. Yani denetlenemez. Bakanlıkları bu işin içine alıp kırsalın çözülmesi lazım. Kırsalda iş çözülecek o zaman ancak çözülür. Kırsaldaki tüm hayvanlar şehre hücum ediyor.”