Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan SGK Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa, çalışma hayatının sürdürülebilirliğinde sosyal güvenliğin kritik bir rol oynadığını vurguladı. Kısa, kayıt dışı istihdamla mücadelede kararlılıkla ilerlediklerini ifade ederek, vatandaşlara sosyal güvencenin önemini bir kez daha hatırlattı.
"Çalışmak yalnızca geçim kaynağı sağlamak için değil; insan olmanın, üretmenin ve topluma faydalı olmanın bir gereğidir" diyen Kısa, sağlıklı bireylerin çalışma hayatında aktif olarak yer almasının, hem bireysel hem de toplumsal anlamda büyük önem taşıdığını belirtti.
Çalışma hayatında bireyin çalışamaz duruma gelmesine neden olabilecek birçok riskin bulunduğuna dikkat çeken Kısa, "Çalışma hayatında bireyin çalışamamasına neden olabilecek birçok risk bulunmaktadır. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda gelir kaybını önlemek adına sosyal güvenlik sistemi devreye girer. Sosyal güvenlik; bireyleri yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı korumayı amaçlayan politika ve sistemler bütünüdür. Devlet tarafından yönetilen bu sistem; vatandaşlara sağlık hizmeti sunmak, asgari gelir düzeyini sağlamak ve yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazası gibi nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları koruyarak bu risklerin doğurduğu zararları telafi etmeyi hedefler." diye konuştu.
"Kayıt dışı istihdam, ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır"
SGK İl Müdürü Kısa, kayıt dışı istihdamın hem çalışanlar hem de ülke ekonomisi açısından ciddi kayıplar oluşturduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
"Sigortasız çalışan bireyler; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık gibi sigorta kapsamındaki yardımlardan yararlanamaz; yaşlılık, malullük aylığı, iş göremezlik ödeneği, işsizlik maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi birçok yasal haktan mahrum kalırlar. Aynı zamanda, bu bireylerin aileleri de ölüm aylığı veya iş göremezlik geliri gibi haklardan yararlanamaz ve mağdur olurlar.
Kayıt dışı istihdam, ülkemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugüne kadar birçok yöntemle bu sorunun önüne geçilmeye çalışılmış ve bu çabalar sonucunda kayıt dışı istihdam oranlarında ciddi azalmalar sağlanmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla;
- Hizmet kalitesinin artırılması,
- Kurumlar arası veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler,
- Denetim sisteminin etkinliğinin artırılması,
- Teşvik uygulamalarıyla işveren üzerindeki mali yükün azaltılması,
- Bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri
gibi birçok strateji geliştirilmektedir."
2227 işyeri denetlendi
Sosyal Güvenlik Haftası’nın toplumda farkındalık oluşturmak adına önemli bir fırsat sunduğunu dile getiren İbrahim Kısa, “Kurumlar arası veri paylaşımı stratejisi ile bankalar ve kamu kurumları vatandaşlara ait meslek bilgileri toplayarak periyodik olarak Kurumumuza iletmektedir. Bu veriler il müdürlüklerimizde kurulan “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisleri” tarafından titizlikle analiz edilmekte, bu sayede herhangi bir denetime gerek kalmadan sigortasız çalışanlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından gerçekleştirilen denetim faaliyetleri neticesinde 2227 işyeri denetlenmiş ve bu denetimler sonucunda 1529 kişinin sigortalılıkları sağlanmıştır.
Kayıt dışı istihdam, ülke olarak hepimizin sorunudur ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmakta, gelecek kuşakların güvencesini riske sokmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artması; sosyal güvenliğin güçlenmesini, bireylerin geleceğe güvenle bakabilmesini sağlayacaktır."