Ev sahipleri bu tarihi bekliyor: Kiralara dev zam yapacaklar Ev sahipleri bu tarihi bekliyor: Kiralara dev zam yapacaklar

İYİ Parti’nin Eskişehir’deki kurucu İl Başkanı ve 27’nci dönem Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, partideki istifalar ve 2024 Yerel Seçimlerine ilişkin Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı. 

Eskişehir’de, İYİ Parti’nin kurucu il başkanlığı ve milletvekilliği yapan bir isim olarak, partinizde son günlerde ardı ardına yaşanan istifaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde 22 yıllık AK Parti iktidarının Türkiye’yi nereye getirdiği malum. İYİ Parti kuranlar ve taraftarları bu işin 2017’de farkına vardılar. Parti kurmak için bir takım teşebbüsler olmuştu ama resmi kuruluşu 2017’de oldu. Dokuz aylık bir partiyken seçimlere girdik ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grup oluşturacak kadar milletvekili çıkardık. Gerek bize oy verenler gerekse de üyelerimiz, milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimiz, Türkiye’nin iyi bir yere gelmesi için geçen 27’inci dönem zarfında aşırı bir gayrette bulundular ve başarılı da olundu. AK Parti ve diğer paydaşlarıyla birlikte bir Cumhur İttifakı oluştu. Onları iktidardan indirmek için de karşılarında benzer bir ittifakın kurulması gerektiği fark edildi. Bunun için de İYİ Parti, Millet İttifakı içerisinde yer aldı. Ama Millet İttifakı kurulurken ki davranış ve yapının daha sonra seçimlere giderken çok farklı olduğu anlaşıldı. Kurulurken “bir anayasa yapalım”, “Türkiye’yi liyakate kavuşturalım”, “haksızlıkların önüne geçelim”, “rüşvetin, yolsuzluğun, adam kayırmacılığın önüne geçelim” diye düşünülürken, 2023 genel seçimlerine yaklaşıldıkça görüldü ki Millet İttifakı içerisinde farklı farklı davranışlar ve hesaplar varmış. Bu İYİ Parti’yi şaşırttı. Genel Başkanın (Meral Akşener) buna karşı bir isyanı oldu ve 2 Mart’ta masadan kalktı. Türkiye’yi bu iktidardan kurtarmak için Genel Başkanımız yeniden masaya geldi. 2018’de oyumuz yüzde 10’du, şimdi de aşağı yukarı yüzde 10 civarında. İYİ Parti’nin, Türkiye’deki oyları bir ara yüzde 18’leri görmüştü. Beklenildiği gibi olmadı. Hem partiyi yönetenler için hem de bize oy verenler için hayal kırıklığı oldu. Bizim beklentimiz daha fazlaydı. İstenilen sonuç alınmadı, bu da bir hayal kırıklığı yarattı. Başarılı olunmayınca da bir çözülme başladı. 

 “Yerel seçime tek başımıza girmek yerine, esnek davranılabilirdi…”

2024’te yerel seçimlere gideceğiz. Seçimlere dört ay gibi kısa bir süre kaldı. Herkesin kafası karışık… İYİ Parti “yolsuzlukların, adam kayırmaların, liyakatsizliklerin önüne geçsin, ülke iyi bir duruma gelsin” diye kuruldu.  Şuandaki gidişat sanki bunları yapanları, liyakatsizlik, adam kayırma, yolsuzluk yapanları destekler duruma gelir gibi, tuhaf bir pozisyona düştük. Partinin yerel seçimlere tek başına girme kararı taraftarlarımızda biraz şaşkınlık yarattı. Bunun yerine esnek olunabilirdi. “Bazı illerde biz gerekirse başka partilerle ittifak kurabiliriz, bazı yerlerde de tek başımıza seçime girebiliriz” denmeliydi. Bu olmadı… Seçim takvimi daha açıklanmadı, o vakte kadar ne olur bakacağız… Yalnız şuanda kafalar karışık.  Bu duruma isyan eden, değişik beklenti içerisinde olanlar var. Onlar da zaman zaman partiden istifa ediyor. 

“Yerel seçimlerde ittifak yaptığımız partiden istediğimiz desteği göremedik…”

2019 yerel seçimlerinde siz de milletvekiliydiniz. Eskişehir özelinde bazı ilçelerde CHP’nin adayı, bazı ilçelerde ise İYİ Parti’nin ortak adaylarıyla seçime girdiniz. CHP adayları Eskişehir’de belediye kazanırken, İYİ Parti’nin belediye alamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Seçim esnasında ittifak halinde olduğumuz partiye her türlü desteği verdik. Sonuç olarak biz istediğimiz desteği göremedik. Biz bunu ittifak kurduğumuz partinin yöneticilerine de söyledik, genel merkezlerine de ilettik. Seçim zamanında bazı sıkıntılı durumlar yaşandı. Odunpazarı’nda tek başımıza katıldık. Sivrihisar ve Mihalıççık’ta ise ortak adayla seçime girdik. Oralarda da farklı şeyler oldu. “Bu yapılanlar doğru değil, takip eden seçimlerde de yeni ittifaklar kurulabilir” diye kendilerine ilettik. İnsanlar şuanda “güç bende, dilediğimi yaparım” diyor ama istikbale zarar veriyor. 

İYİ Parti’den Eskişehir Milletvekili seçilip, AK Parti’ye katılan Nebi Hatipoğlu’nun istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir partide çalışacak olanlar, birisini yönetici olarak aday gösterecekse, önerecekse ya da milletvekili olarak kendi saflarına katacaksa onda bir takım özellikler aramak lazım. Siyasi çalışmalar çileli iştir, fedakarlık ister. Maddi fedakarlık ister, manevi fedakarlık ister. Bu özellikleri taşımayan insanların bir partiye alınmaması lazım. Bunu kim aldıysa, bunun sebebi kimse sorumlusu da odur. 

“Ocak 2023’ten önce partide hiç görmedim…”

Nebi Bey bu özellikleri taşımıyor muydu? 

Taşımıyordu tabi ki. Nebi Bey hiç yoktu. İl başkanlığı seçimi oldu yoktu, ilçe başkanlığı seçimi oldu yoktu… Nebi Bey’den başka oradaki üç tane milletvekili adayımız daha vardı. O adaylarımızın hiç birisini, Ocak 2023’ten önce ben partide hiç görmedim. Yoklardı…

Mademki hiç yoklardı, o zaman neden milletvekili adaylığı için yapılan temayülde ilk üçte sırada bu üç isim yer aldı? 

Bu konuda bir takım öngörülerimiz var ama bunları belirli bir delile dayandırmadan ortaya koymak doğru olmaz. Çünkü bunlar karşı tarafı çok etkileyecek şeyler. Sağlam delillere ulaşmadan, bunlarla ilgili yorumda bulunmak ya da fikir beyan etmek doğru olmaz. Ama tabi ki hepimizin bildikleri var.  

“Biz bu işlere kendi ikbalimiz için girmedik…”

Genel seçimlerde yeniden milletvekili olabilmek için başvuruda bulundunuz, ancak aday gösterilmediniz. Bir kırgınlığınız var mı?

Partiye küsmek olmaz. Ben, İYİ Parti’nin Eskişehir’deki kurucusuyum, atanmış, seçilmiş il başkanıydım ve ilk milletvekiliydim. O yüzden partiye bir kırgınlığım olamaz. Biz bu işlere kendi ikbalimiz için girmedik, Türkiye iyi olsun diye girdik. Yaşım 70’e yaklaştı. Çok şeyler gördüm.12 Mart’ı da bilirim, 12 Eylül’ü de bilirim… Ben isterim ki Türk Milleti daima başı dik, alnı açık olsun. Biz bunu gerçekleştiremedik… Ben yine bu idealimdeyim, bu düşüncemden vazgeçmedim. Memleket için ben her şeyi yaparım. Yine mücadelemize devam edeceğiz. 


İYİ Parti’nin Eskişehir’de tek milletvekili vardı. Onu da kaybetti. Hatipoğlu’nun istifası tabanda nasıl etki yarattı? 

Hatipoğlu’nun yaptıklarıyla ilgili bir yorumda bulunmak istemem. İster istemez bir hayal kırıklığı yaratıyor. Olmasa daha iyiydi, şüphesiz. Şuanda Eskişehir’de İYİ Parti’yi temsil eden bir milletvekili yok. Kalsa kötü mü olurdu? Tabi ki çok iyi olurdu. Düşünün ki; burada bir adayınız var, herkes onun için çalışıyor. Çalışmayı sadece yöneticiler yapmıyor, seçmende bu çalışmalara dahil oluyor.  Her şey gidip sandığa oy atmaktan ibaret değil, herkesin gayreti ve emeği sandığa oy atmaktan çok daha fazla. Onların haklarını da takdir etmek lazım…

“Milletvekilini kaybettik ama belediye seçimlerini alalım” diyebilirler…

Genel seçimde partinize oy veren kitle, Hatipoğlu’nun istifası sonrası yerel seçimlerde adayınızı destekler mi? Seçmen, sandığa yine aynı motivasyon ile gider mi?

İnsanlar daima mücadelecidir. Hüsrana uğradığı ya da hayal kırıklığına uğradı diye mücadelesinden vazgeçmez. Söz konusu olan İYİ Parti ise, İYİ Parti seçmenlerinin önüne konulacak adaylar, uygun politikalar yerli yerinde olursa insanlarımız yine çalışmaya ve mücadeleye devam eder. Hatta bir noktada onları hırslandırır da. “Milletvekilini kaybettik ama belediye seçimlerini alalım” diyebilir de. Ama bu onlara verilecek motivasyona bağlı. 

Eskişehir’de, Büyükşehir ve Odunpazarı adaylarınız belli oldu? Adaylarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Adaylarımız kazansın diye çalışacağız. 13 tane adayımız daha belli değil. Bunların hepsi bir takım olacak. Seçim takvimi daha başlamadı. İYİ Parti her yerde aday açıklayacak mı ya da bazı yerlerde ittifakla mı seçime girecek mi… Bunların hepsi insanların karar vermesini etkileyecek unsurlar.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak | Eskişehir Net Haber Merkezi