Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli vatandaşların kamu istihdamında daha fazla yer bulmasını sağlayacak yeni uygulamaları duyurdu.
İŞKUR’un “Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma” programında konuşan Bakan Işıkhan, İşgücü Uyum Programı kapsamında kamu kurumlarına 10 bin engelli bireyin kısmi zamanlı olarak istihdam edileceğini açıkladı.
BU HASTALIĞA SAHİP OLANLAR DİKKAT
Program kapsamında tanıtımı yapılan Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi ile engelli bireylerin mesleki becerilerinin artırılması ve özel sektöre geçişlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda sunulacak mesleki eğitimler, danışmanlıklar ve iş koçluğu hizmetleri sayesinde bireylerin iş gücüne etkin katılımının artırılması planlanıyor.
Bakan Işıkhan, ilk defa devreye alınacak Destekli İstihdam Projesi ile otizm spektrum bozukluğu, Down sendromu ve serebral palsi gibi özel gereksinimli bireylerin çalışma hayatına dahil edilmesinin sağlanacağını belirtti. Üç ayaktan oluşan bu modelde; işverenlere ücret desteği, çalışanlara iş koçluğu hizmeti ve işyerlerine düzenleme desteği sağlanacak.
İstihdam politikalarının sahaya güçlü şekilde yansıdığını belirten Bakan Işıkhan, kamuda engelli istihdam oranının yasal zorunluluğun %134’üne, özel sektörde ise %103’e ulaştığını açıkladı. 2025 yılı sonuna kadar 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin üniversite mezunu vatandaşın iş gücüne kazandırılması hedefleniyor.