Diyabet, her yaş grubundan insan sağlığını tehdit ediyor. Diyabet hastalığından korunmak, hareketsiz yaşam tarzından kurtulmak ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla mümkün olabiliyor. 

İl Sağlık Müdürlüğü uyardı

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü diyabet hastaları için uyarılarda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü, "Diyabet hastası kişiler hekimin uyguladığı tedavinin yanı sıra tedavinin bir parçası olan beslenme ve egzersiz önerilerine de uymalıdır." açıklamasında bulundu.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir? 

Bilimsel adı diabetes mellitus olan, diyabet olarak da ifade edilen şeker hastalığı, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen, pankreasın yeterince insülin üretemediğinde veya vücut onu doğru kullanamadığında kan dolaşımında glikozun birikmesi ile birlikte kan şekerinin yükselmesiyle sonuçlanan uzun süreli, kronik bir hastalıktır.

Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji temel besin öğeleri protein, yağlar ve karbonhidratlardan sağlanır. Bu besin öğelerinin en önemlisi parçası ‘glikoz’ yani basit şekerdir. Kan, enerji için kullanmak üzere glikozu vücudun tüm hücrelerine taşır. 

Glikozun önemi, en başta beyin olmak üzere vücudun en önemli enerji kaynağı olmasından kaynaklanır. Hücreler ihtiyaç duydukları glikozu pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla kullanır. İnsülin hormonu vücutta yapılamaz ise glikoz enerji olarak kullanılamayacak ve kan şekeri yükselecektir.

Diyabet hastalığının yaygınlaşmasında değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıkları etki göstermektedir. Düzenli ve dengeli beslenme prensiplerine uyarak hareketsiz yaşam tarzını terk etmek diyabet hastalığından korunmak mümkün hale gelebiliyor. Diyabet tanısı konulan hastalar uygun şekilde tedavi edilmediğinde beklenen yaşam süresi 8 yıl kısalmaktadır.

Kaynak: Eskişehir.net Haber Merkezi