Otomobil alırken genellikle araç özelliklerine dikkat edilir ancak, ikinci el araçlarda göz ardı edilen kritik bir nokta var. Özellikle sıfır araçlardaki fiyat artışıyla birlikte, vatandaşlar ikinci el otomobillere yönelirken soru işaretiyle karşı karşıya kalıyor. Genellikle tüketiciler, 'İkinci el araç nereden alınmalı, hangi şehirlerde dikkatli olunmalı?' sorularının cevaplarını araştırırken, bu sırrın peşine düştüler. Motor ustası, galericilerin bile genellikle farkında olmadığı önemli bir ayrıntıyı paylaştı. İkinci el araç alırken bu tavsiyeleri bir kenara not edin.

İkinci el otomobil alacaklar için önemli bilgiler

Otomobillerin kullanıldıkları şehirler oldukça önemlidir. Mesela Adana'da kullanılan bir otomobilin maruz kaldığı sıcak hava kullanımını etkiliyebilir. Tam tersine Kars'da kullanılan bir arabanın soğuk havalardan etkinlenmiş olması muhtemeldir.

Aynı zamanda İstanbul trafiğinde sürekli dur kalk yapan bir arabanın vites dişlisi daha yıpranmış olur. Örnek olarak, Eskişehir'da bir otomobil 10 kilometre mesafeyi 10 dakikada alıyor ise, İstanbul'da bu süre bir saati bulabilir. Araç göstergede kilometre yapmamış fakat kullanılan yağın değişimi kilometre saatine uyarak yapılmıştır.

Bir otomobil yıllarca küçük bir şehirde bulunmuş ve sonradan kalabalık bir şehre getirilip yine orada satışı yapılıyor olabilir. Tüm bu bilgileri araştırmak ikinci el araç sahibi olmadan önce size fayda sağlayabilir.

sdf_araçalırkenneleredikkat1

Motor ustası ikinci el araç almadan önce bilinmesi gerekenleri anlattı

Sıcak bölgelerden alınan otomobillerde kozmetik ile ilgili pek çok sorun yaşanmakta. Bunlara örnek vermek gerekirse güneş yanığı, döşemelerin solması ve vernik atması gibi. 

Birçok arabanın conta yaktığı, hararet yaptığı veya rektifiye görmüş bir motora sahip olduğu bilinen bir durum. Nem oranı yüksek bir bölgede bulunan ya da sürekli yağış alan bir bölgede kullanılmış bir otomobilin de metal aksamları zayıflamış ve çürümeye başlamış olabilir.

Ülkemizde çok sayıda sel hasarlı otomobil satışı yapılmakta ve sel hasarlı bir otomobil ise alıcı kişiye birden çok sorun çıkartabilmektedir.

sdf_araçalırkenneleredikkat4

Hangi şehirlerden araç alınmaz?

Yolları parke taşı ile döşenmiş bir şehirden otomobil aldığınızda yine alt düzen ile ilgili sorunlar yaşamanız muhtemel. Yolları köstebek yuvası haline gelmiş bir şehirden alınacak otomobil size çok fazla masraf çıkarabilir.

Sıcak bölgelerden alınan otomobilin motorunun içi çamurlaşmış ve pas içindeyken, soğuk bölgelerden alınan otomobilin motorunun içi tertemiz olabilir. Soğuk bölgede antifiriz kullanılmış, sıcak bölgede ise çeşme suyu doldurulmuş olabilir. Tüm bu bilgilere dikkat etmekte fayda var.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi