Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi tarafından Kanlıkavak Parkı’nda 4’üncü Uluslararası Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali düzenlendi. Festivale CHP PM Üyesi ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ve Gazeteci Özlem Gürses de konuşmacı olarak katıldı.

Whatsapp Görsel 2025 05 18 Saat 22.47.32 6431650B

“Hayalini kurduğumuz cumhuriyetten çok uzağız”

Festivalde konuşan Özlem Gürses şunları söyledi:

“Buna çok üzülüyorum. Hayalini kurduğumuz cumhuriyetin, hayalini kurduğunuz, eşitliğin, demokrasinin, kardeşliğin, çağdaşlığın, ilericiliğin 2025 yılında başka bir noktada olmasını beklerdik elbette. Bunu kafaya çok takıyorum. O yüzden gençlere yakın durmaya çalışıyorum, onları anlamaya çalışıyorum. Ben 20’li yaşlarımda muhabir olarak başladığımda belki çok yaşamayarak, gezmeyerek, birikim yaparak, ailemden borç alarak kendime bir ev ve araba alabilmiştim. 28 yaşında bir evim ve arabam vardı. Şimdi değil ev araba penceresini alamayacak hale geldi gençler.

“Eskişehir’de bir ülke kurar gibi bir kültür yaratmışsınız”

Bizler gençliğimizde hep kendimizi muasır medeniyet vizyonunun parçası gibi hissettik. Bugün geldiğimiz noktada muazzam bir kimlik karmaşası içinde gençler. Buna da çok üzülüyorum. Ve kendilerini hikayeye bağlı hissetmiyorlar, kendi hikayelerini de gerçekleştiremiyorlar. Aradaki bağ koptu ve bu boşluk duygusu ne yazık ki mutsuz birçok genç yarattı. Ama siz Eskişehir’de ne yaptınız? Ben Eskişehir aşığıyım. Ve sık sık gelmeye çalışıyorum. Siz burada bir ülke kurar gibi bir kent kurmuşsunuz. Bir ülke kurar gibi bir kültür yaratmışsınız. Ve bütün sokaklarında, insanların yüzünde, gülümsemesinde… Sıkıntılar yok mu? Var. Ekonomideki buhran nedeniyle sıkıntılar var. Hepimiz aynı ekonomik dertlerin içinde boğuluyoruz. Ama onun dışında bir kente yaşamanın getirdiği özgürlük, çok kültürlülük, dünyaya açık bir zihin, birbirini tanımaya yönelik bir hoşgörü, bir kentin bütün sokaklarını birlikte yaşamak ve paylaşmak, bir kentin bir sanatını da birlikte paylaşmak, parkını da birlikte paylaşmak. Burada acayip bir şey var.

Whatsapp Görsel 2025 05 18 Saat 22.38.30 3483E24B

“Bu şahane şeyi keşke 23 sene içinde Türkiye’ye yaygınlaştırabilseydik”

Bu şahane şeyi keşke 23 sene içinde Türkiye’ye yaygınlaştırabilseydik. 23 sene içinde Eskişehir’in başladığı noktayla geldiği nokta gerçek bir özgürlük adası, gerçek bir kültür adası, gerçek bir medeniyet adası. Burada başka bir dünya yaratılmış. Türkiye’ye bakıyoruz. 23 senede Türkiye’nin geldiği yer Eskişehir’in tam tersi bir yön. Bu salonda eşi, dostu, yakını, akrabası, torunu, çocuğu, komşusunun evladı yurt dışına gitmiş olan insanlar el kaldırabilirler mi? Türkiye bir kalanların ülkesine dönüşüyor. Ve ilk defa kuramsal olarak bu göçün adı var. Türkiye daha önce kitlesel göç yaşadı. 80 göçü. Darbe göçü. Ondan önce de emekçi göçü var Almanya’ya göç. Birinin adı darbe göçü, öbürünün adı emekçi göçü. Bu göçün adı kuramsal olarak literatüre girdi Erdoğanist göç. Bu benim inanılmaz canımı sıkıyor.”

Kaynak: Meltem Karakaş