Haber: Selin Çelik

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Eskişehir’de de deprem ‘gündem’ olmuştu. Kendi fay hattı bulunan, fay hatlarına yakın olan, zemini ve yapı stoğu da sıkıntılı olan Eskişehir’de ilk akla gelen bina Tıp Fakültesi Hastanesi olmuştu.
Temeli 47 yıl önce atıldı
1976 yılında temeli atılan 10 katlı bina 1994 yılında hizmete girmişti. Söz konusu binanın temel ve kaba inşaatı, İhsan Doğramacı tarafından kurulan Bilkent Holding’a ait Dilek İnşaat tarafından yapıldı.
Sağlam ama test yapılmalı
Binanın cephe sıvası, şap, fayans, mermer kapmalalar, pencere kapı doğrama gibi ‘ince işlerini’ yapan Ilgazlar İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ilgaz, 2 Mart’ta Medya Grup Başkanımız Cihan Yıldırım’a “Eskişehir’in en sağlam binalarından biri ama herkesin içinin rahat etmesi için performans testi mutlaka yapılmalı” demişti.
Deprem performans analiz çalışması…
Yapılan haberler ve kamuoyunda oluşan endişe üzerine ESOGÜ Yönetimi 28 Şubat’ta “Depremden sonra Üniversitemiz Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin durumu öncelikli olarak ele alınmış olup Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili makamlarla gerekli görüşmeler devam etmektedir. Üniversitemiz Hastanesi depremlerden etkilenmemiş olmakla birlikte konunun önemine binaen klinikler binasının deprem performans analiz çalışması başlatılacaktır” açıklaması yapmıştı. Açıklamanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen binanın durumu hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
Bahçesinden fay hattı geçiyor mu?
Bu arada İnönü-Sultandere hattında ilerleyen Eskişehir Fay Hattı’nın ESOGÜ Hastane bahçesinden geçtiği de iddia edilmişti. Bu yönde görseller de paylaşılmıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, 7 Mart’ta “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Meşelik Kampüsü’nde böyle bir iddia ortaya atıldığında çok ayrıntılı araştırmalar, hendek çalışmaları yaptık. Gördük ki aslında iddia edildiği gibi buradan öyle aktif bir fay geçmiyor. Biz bu iddiaya yönelik özel bir araştırma yaptık. Yoksa başka bir uzman gelse böyle bir çalışmaya dahi gerek duymaz çünkü buradan fayın geçtiğine dair bir kanıt yok” demişti.