Ev almak isteyene son şans: Düşük faizle 500 bin lira krediyi açıkladı Ev almak isteyene son şans: Düşük faizle 500 bin lira krediyi açıkladı

Saadet Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fesih Bingöl,  Tepebaşı Belediye Başkan adayı Elif Örs, Odunpazarı Belediye Başkan adayı İsmail Satekin, İl Müfettişi Nazif Ayaz, İl Kadın Kolları Üyesi Serap Demir ve Sibel Türkmen ile Tanıtım Medya üyesi Hilal Kuz, Eskişehir Net’i ziyaret etti. Saadet Partililer, Eskişehir Net Yazı İşleri Müdürü Cihan Yıldırım, gazeteciler Ayşe Kaytan Uçak, Meltem Karakaş ve Soner Uçak ile görüşerek, yerel seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundular. 

“5 BİN BİNA RİSK ALTINDA”   

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bingöl, Eskişehir’de kentsel yenilenme ve deprem riskine karşı yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi.  
Deprem kuşağında yer alan Eskişehir’de 5 bin binanın yıkılma riski taşıdığına dikkat çeken Bingöl, “Eskişehir’de acilen 5000 konut güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Olası bir 6,5 şiddetindeki depremde bu binalar birinci dereceden risk altındadır. 40 bin kişi direk etkilenecektir. Bu rakamlar bakanlığın da,  belediyelerin de elinde var. Belediyeler bunu dert edinirse hemen dönüşüm yapılabilir. Deprem toplanma alanlarıyla ilgili bugünden altyapıları oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.  


“DÖNÜŞÜMÜN YAPILMASINI ENGELLEDİLER”

Eskişehir’de afet riskli alan ilan edilen 8 mahallede belediyenin yapacağı dönüşümün, AK Parti’nin yereldeki dinamikleri tarafından isteyerek engellendiğini iddia eden Bingöl, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun kapsamında, Eskişehir’de 8 mahallede 585 dönüm alanı riskli alan etti. Buraların dönüşümüyle ilgili yetkiyi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Sonrasında bazı eller devreye girdi. CHP’li bir belediyenin dönüşüm yapmasının önüne engel koydular. Geçmişte bir milletvekili, bakanlıkla görüşerek bu işi engelledi. Bizzat bu işin tanığıyım. Belediye de bu işi yapmak için çok da arzulu değildi. Kolay bir iş değil. Birilerinin yaptırmamak üzere bu işe müdahale etmesi belediyenin işini kolaylaştırdı. Aynı zamanda kanunla bazı alanlara ova statüsü vererek, belediyelerin dışarıya açılımını engellediler. Belediyeler şuanda arsa üretemiyor” ifadelerini kullandı. 

“HATİPOĞLU DOĞRU BİLGİ AKTARMIYOR” 

Fesih Bingöl, Hatipoğlu’nun kentsel dönüşüm konusunda büyükşehir belediyesine yaptığı “25 yılda 24 daire” eleştirileri için şunları söyledi: “24 rakamı doğru değil. Burada adaletli olmak gerekiyor. Doğru bilgi aktarmıyor. Merkezi hükümet yerelde belediyelerin elini kolunu bağladı. Bir vatandaşın müracaatıyla yürütmeyi durdurma kararı verildi. Sekiz mahallede 1200 bina ve 4 bin konut var. Bu konutlarda 16 bin kişi yaşıyor. Sekiz mahallenin dönüşümüyle ilgili belediye bir çalışma yaptı, dönüşüm engellendi. Yine Gündoğdu Mahallesi’nde 295 dönüm alan üzerinde 700 bina ve 1200 konut var. 4 bin kişi yaşıyor. Burada da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bakanlık bir kanun çıkarıyor, ilgili mahkeme insan hayatını da etkileyebilecek tablo karşısında yürütmeyi durduruyor. Ayrıca Hatipoğlu, Yeşiltepe’de mevcut kat üzerine iki kat sözü veriyor. Gerçeği yansıtmayan bir ifadedir. Bu fiilen mümkün değil.” 

“MEVCUTLARI DÖNÜŞTÜRSEK YETER”

Belediyelerin kentsel dönüşüm konusunda harekete geçmesi gerektiğine işaret eden Bingöl, Eskişehir’in şuan da 40 bin konuta ihtiyacı olduğunu vurguladı. Eskişehir’in parsel bazında bir dönüşüm yerine ada ve alan bazında bir dönüşme ihtiyaç olduğunu belirten Bingöl, “Bizim yaptığımız hesaplara göre Eskişehir’de şuan da 40 bin konuta ihtiyaç var. Bu ihtiyacı da yeni bir alan oluşturmadan, mevcut mahalleler içerisinde alan bazlı yapacağımız kentsel bir yenilenme çözebiliriz. Yeni imar alanları oluşturmak bir maliyettir. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşın kafasında borçlanma korkusu var. Bizim projemizde borçlandırma yok.  Yeni sosyal konut alanları açacağız. Sosyal doku alanları olan, insanların içerisinde rahatça mekanlar olacak. Türkiye’de bunun örnekleri var. Saadet Partisi olarak ilk beş yılda mevcut mahallelerde Eskişehir’in ihtiyacı olan 40 bin konutun yapılmasını sağlayacağız. Yapacağımız kentsel yenilenme Eskişehir’de konut fiyatlarının yarı yarıya düşmesini sağlar”  diye konuştu. 

“KIZILYER’İ İMARA AÇMAZDIM”

Eskişehir’de kat karşılığı oranlarının yüksek olmasının konut fiyatlarını yükselttiğini savunan Bingöl, “Aşağısöğütönü Mahallemizde kat karşılığı oranları yüzde 60’lara ulaştı. Bu durumda daire fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Yüzde 30’u aşan her kat karşılığı bir maliyet demektir. Birilerine rant sağlamak anlamına gelmektedir. Biz buna karşıyız” diye konuştu. İmara açılan Kızılyer ile ilgili yapılan eleştiriler için “Kızılyer’i ben olsam imara açmazdım. Porsuk’a yakın ve zemininde sıkıntı var. Yeraltı su seviyesi ve kanalizasyon kotu açısından problemleri bulunuyor” dedi. 

“TRAMVAYI YERİN ALTINA ALMAK MALİYETTİR”

Eskişehir’de hayata geçirecekleri projelerle su ve ulaşım bedellerini yarı yarıya düşürebileceklerini savunan Bingöl, şunları kaydetti: “ Eskişehir’de bir trafik sorunu vardır. Kentimizde trafiğin belli saatlerde bir akışkanlığı yok. Bunun iki nedeni var. Birincisi cadde üstü otoparklar. Bu yanlış bir uygulamadır. Caddeler esnafın ve vatandaşındır. Cadde üstü otopark uygulamasını kaldıracağız.  Nebi bey trafik sorununa karşı tramvayı yerin altından geçireceğini söylemiş. Eskişehir’de tramvayı yer altından geçirmek ciddi bir maliyettir. Çünkü Eskişehir’de yer altı su seviyesi 3,5 metredir.”


“SUYU ÇİFTELER’DEN GETİRECEĞİZ”

Eskişehir’in gelecekte yaşayacağı su ihtiyacını Çifteler ile çözebileceklerini söyleyen Bingöl, suya yönelik projeleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Eskişehir’in nüfusu şuanda 915 bin. 2030 yılında 1 milyon 200 bin olması öngörülüyor. Eskişehir’de şuan için bir su problemi görünmese de gelecekte bu sorunla karşı karşıya kalacak. Eskişehir’in gelecekteki su ihtiyacını Çifteler’den başka elde edebileceğimiz bir kaynağımız yok. Çifteler’den gelecek su şehrin tüm şebeke suyunu karşılayabilecek debiye sahiptir. Çifteler’den kullanacağımız suyu yeniden ilçeye geri vereceğiz. Seyitgazi ciddi yeraltı su altı kaynaklarına sahip. Seyitgazi’de derin su kuyuları açarak, ters sistemle Eskişehir’e taşıdığımız suyu buradan Seyitgazi’ye geri aktaracağız. Porsuk’ta arıtma maliyeti oldukça yüksek. ESKİ ayda 20 milyon lira elektrik parası ödüyor. Yılda 240 milyon lira yapıyor. Kuracağımız bir rüzgar tribünleriyle ESKİ’nin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz. Bu bile suyun maliyetini yarıya indirir.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak