Aysan Mühendislik Genel Müdürü İhsan Alp, Eskişehir KOBİ OSB’de 10 kişilik bir ekip ile 2017 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük maden işletmeleri için yaşam odası ürettiklerini söyledi.  Alp, daha önce medikal sektörü için hiperbarik oksijen tedavi odası ürettiklerini, buradaki üretim kabiliyetini Soma maden faciasının ardından yeraltı kapalı metalik maden ocakları için yaşam odaları üretimine çevirdiklerini aktardı.  Sadece madenler için değil aynı zamanda tüneller için de üretim yapabildiklerini dile getiren Alp, “Türkiye’de, 2017 yılında çıkan tebliğ ile bakır, çinko, krom ve altın gibi metalik madenlerde sığınma odalarının zorunlu hale gelmesiyle birlikte üretimimizi madencilik sektörüne kaydırdık” dedi.   

Zehirli havayı solunabilir havaya çeviriyor

Maden işçilerinin herhangi acil bir durumda yaşam odasında 96 saate kadar kalabileceğini belirten İhsan Alp;  “4 kişilikten başlayıp 100 kişiliğe kadar değişik ebatlarda üretim gerçekleştiriyoruz. Odaların içerisinde zehirli gaz temizleme sistemi, maden basınçlı havasını solunabilir havaya dönüştürebilen filtre sistemi, klima sistemi, oturma yerleri, kimyasal tuvalet, temel gıda malzemeleri ve ilkyardım çantaları bulunuyor. Tebliğde 36 saat yazmasına rağmen biz bunu ek güvenlik önlemleri ile en üst seviyeye çıkardık. Elektrik ve basınçlı havanın kesilmemesi durumunda maden işçileri su ve gıdaları yettiğince sığınma odalarında kalabiliyor” ifadelerini kullandı. 

Büyük patlama basıncına dayanıklı 

Sığınma odalarının minimum 5PSI basınca dayanıklı olarak çelikten imal edildiğini, dayanıklılığının ve güvenliğinin teorik olarak mukavemet analiz programlarıyla, pratik olarak ise vakum testi ile test edildiğini anlatan Alp, şu bilgileri paylaştı: “Herhangi bir göçük ya da yangın sırasında çalışanlar sığınma odalarına girerek, 36 saatten fazla burada kalabiliyor. Sızdırmazlık özelliğinden dolayı dışarıdan gelebilecek herhangi zehirli bir gaz pozitif basınç sayesinde sığınma odamızın içerisine giremiyor. Eğer madenin havasında bir kirlilik olursa bu sistemi otomatik olarak kapatarak, oksijen sistemi ve zehirli gaz temizleme sistemini devreye sokuyoruz.”

Kaynak: Eskişehir Net Haber Merkezi