Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ve şube müdürlerinin iş birliğiyle hayata geçirilen “Yarının Genç Şefleri ile Buluşuyoruz” projesi, geleceğin aşçılık mesleğinde söz sahibi olacak gençlerle buluştu. Program kapsamında, Odunpazarı Şehit Hasan Önal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri bölümü öğrencileri, gastronomi alanında tecrübeli isimlerle bir araya geldi. Etkinliğe; İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Burhanettin Elçi, okul müdürü Filiz Kıvrak, yiyecek-içecek bölümü öğretmenleri, okul yöneticileri, gastronomi sektörü temsilcileri, MESEM programı öğrencileri ve aşçılık dalında staj yapan genç şef adayları katılım sağladı.
"Yarının beyaz ceketli saygın şefleri siz olacaksınız"
Başkan Murat Arnik, “Bizler için bu gençlere rehberlik etmek, onların yoluna ışık tutabilmek en önemli sorumluluğumuzdur. Çünkü buradan mezun olan her bir öğrencimiz, sadece kendi hayatını değil, ülkemizin geleceğini de inşa edecektir. Bu yüzden genç şeflerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi. MESEM Programı ile Eğitimden İstihdama Güçlü Köprüdür. Arnik, gençlerin okuldan iş gücü piyasasına geçişini hızlandırmak için en güçlü kaynağın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) olduğunu vurguladı:“Milli Eğitim Bakanlığımızın sağladığı MESEM programlarıyla öğrencilerimiz haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. 4 yılın sonunda hem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması, hem ustalık belgesi, hem iş pedagojisi eğitimi, hem de usta öğretici belgesine sahip oluyorsunuz.Ayrıca öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri devlet tarafından ödeniyor, asgari ücretin %30’u öğrencilere veriliyor. Kalan tutar ise işletme tarafından çalışma gün ve saatlerine göre ödeniyor. Yani öğrenciyken hem para kazanıyor hem de iş öğreniyorsunuz. Bu fırsatın kıymetini bilin. Devletimizin sunduğu bu imkânları değerlendirmezseniz yarın Dışarıda çok daha yüksek maliyetler ödeyerek bu mesleği ögrenmek zorunda kalırsınız" dedi.
Gastronomi sektöründe 25 yıllık deneyimini gençlerle paylaşan Arnik, şu ifadeleri kullandı, “Başarılı olmak yalnızca mutfak becerileriyle sınırlı değildir; yaratıcılık, inovasyon, gıda güvenliği, müşteri ilişkileri ve sürdürülebilirlik bilinci çok önemlidir. Sizler çok şanslısınız; hem alaylı ustalardan el alacaksınız hem de teorik eğitimli hocalardan faydalanacaksınız. Yarının beyaz ceketli saygın şefleri siz olacaksınız. Bizler Eskişehir Gastronomi Derneği olarak, sizlere staj ve okul sonrası iş garantisi veriyoruz. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli şekilde sizleri destekleyeceğiz" dedi.
İşi başarmak ve en iyisi olmak için kendinize inanmanız gerekir. Bunun için de mesleğinizi aşkla sevmelisiniz. İyi bir gelecek için ‘ben bu işin en iyisi olacağım’ diye hedef koymalısınız. İşinizi rüyanızda görmeli, sabah ise işiniz sizi severek uyandırmalı. Arnik, programa katılan öğrencilere yerel üreticilerin önemini ve milli markaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı: “Yerel ürünler, geleneksel tarım yöntemleri ve sürdürülebilir uygulamalarla birleştiğinde hem çevre hem de toplum açısından büyük faydalar sağlar. Geleceğin şefleri olarak mutfaklarınızda bu ürünleri kullanmanız çok değerlidir.” dedi.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhanettin Elçi konuşmasında şu ifadeleri kullandı,“3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile mesleki eğitim çalışmaları ülkemizde büyük ivme kazandı. Bu yoldan geçen her bireyin donanımlı birer usta ya da yönetici olma yolunda ilerlemesi bizleri gururlandırıyor. Projeye katkı sağlayan başta Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum."
Okul Müdürü Filiz Kıvrak ise, “Öğrencilerimize verdiğiniz destek, onların mesleki gelişiminde büyük katkı sağlayacaktır. Eskişehir Gastronomi Derneği’ne ve sektör temsilcilerine şükranlarımızı sunuyorum" dedi.
Arnik son olarak şu ifadeleri kullandı, “Eskişehir Gastronomi Derneği olarak, kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak gençlerin iş hayatına entegrasyonunu kolaylaştıracak projelere devam ediyoruz. Bu kapsamda özellikle kadın girişimcilerin sahibi olduğu işletmelerde, staj ve istihdam süreçlerinde öğrencilere destek vermek üzere 100’ün üzerinde kadın işletme sahibiyle birebir görüşmeler sağladık. Bir ülkenin istikbali; dürüst, ahlaklı, üreten gençliktedir. Bizler gençlere güveniyoruz. Bu program, Eskişehir Gastronomi Derneği’nin ‘gençlere yatırım, geleceğe yatırım’ vizyonunun bir parçasıdır. İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Sinan Aydın’a, şube müdürlerimize, okul müdürümüze, tüm paydaşlarımıza ve yiyecek-içecek bölümündeki tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”