Teklife göre, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı kreşlerde kamu personeli, belediye personeli ve belediye iştiraklerinde çalışanlar için aylık ücret 8 bin TL'den 15 bin TL'ye yükseltilirken, özel sektör çalışanları için ücret 12 bin TL'den 22 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Ahmet Ara Engelsiz Gündüz Bakımevi ve Kreşi'nde ise kamu personeli, belediye personeli ve belediye iştiraklerinde çalışanlar için ücret 2 bin TL'den 3 bin TL'ye, özel sektör çalışanları için ise 3 bin TL'den 4 bin 500 TL'ye yükseltildi.
“Ayrımcılık yapılıyor”
Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün, tarifede yer alan "kamu personeli, belediye personeli ve belediye iştiraklerinde çalışanlar" ifadesinin diğer kamu çalışanlarını kapsam dışında bırakacak şekilde yorumlanabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yine halkçı olmayan ama siyasi manada halk edebiyatı yapan Kazım Bey'den halka karşı bir hizmet anlayışı görüyoruz. Burada 'kamu personeli' denilmiş, parantez içinde de 'belediye personeli ve iştirakleri' ifadesi yer alıyor. Yani dışarıda görev yapan bir kamu personeli; hemşire, öğretmen, adliyede çalışan bir kadın ya da erkek, çocuğunu buraya getirdiğinde bu kapsamdan yararlanamayacak gibi görünüyor. Yararlansa bile 22 bin 500 TL ödeyecek. Aynı öğretmen, aynı yemek, aynı bina ama farklı ücret uygulanıyor. Zaten bu tarifeyle 'gelmeyin' denilmiş oluyor. Ayrıca belediyede çalışan karı-koca düşünelim. Memur ya da iştirak çalışanı olsun. Çocuklarını huzur içinde kreşe getirecekler ve aylık 15 bin TL ödeyecekler. Ama asgari ücretle çalışan, eşinden boşanmış ya da eşini kaybetmiş bir anne veya baba çocuğunu getirdiğinde 22 bin 500 TL ödeyecek. Diğer kamu kurumlarıyla olan bağlantı da tamamen koparılmış. Burada da Kazım Bey'in ne kadar halkçı olduğunu görüyoruz. Ben bu mecliste söylediklerimin ya anlaşılmadığını ya da bilerek farklı anlatıldığını düşünüyorum. Ekonomik sıkıntının farkındayız. Kreş ücretlerinin yüksek olduğunun da farkındayız. Ben burada kreş fiyatlarını mı eleştirdim? Ben belediye personeliyle diğer kamu personeli arasında ayrım yapılmasını eleştiriyorum. Manipülasyon yapmayın. O zaman bunu neden buraya böyle yazmadınız? Önceki tarifelerde de yazmıyordu Kazım Bey. Vergi Dairesinde kreş açmadınız sonuçta. Sürekli sözümüz kesilecekse işimiz var. Biz burada fiyatı değil, ayrımcılığı konuşuyoruz. Belediye personeli ve iştirakleri diyerek insanları resmen ayırmışsınız. Bu ortada. Şimdi neden farklı açıklamaya çalışıyorsunuz?"
“Bu resmen özel sektöre zulüm”
Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez ise şu ifadeleri kullandı:
"Örneğin Tapu Müdürlüğünde çalışan bir kişi de kamu personelidir. O zaman özel sektöre neden farklı ücret uygulanıyor? Bu resmen özel sektöre zulüm. Özel sektörde 18 saat çalışan insanlar var. Konunun netleşmesi için parantez içindeki ifadeye gerek yoktu. 'Kamu personeli, belediye ve iştirakleri' şeklinde yazılması yeterliydi. Böyle yazılınca sanki diğer kamu personeli kapsam dışındaymış gibi anlaşılıyor."
“Bu piyasa düzenini yaratan da AK Parti'dir”
Eleştirilere yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da şu ifadeleri kullandı:
"Aynı terane, aynı eleştiriler. Yine çok net şekilde Eskişehir'deki kreş ücretleriyle karşılaştırma yapılmasını öneriyorum. İsim vermeden okuyorum. Aylık 35 bin TL, kitap ve kırtasiye hariç. Aylık 38 bin TL, kitap ve kırtasiye hariç. Aylık 25 bin TL, kitap ve kırtasiye hariç. Aylık 29 bin TL, kitap ve kırtasiye hariç. Aylık 27 bin TL, kitap ve kırtasiye hariç. Ayrıca Ocak ayından itibaren 3 bin TL daha zamlanacak. Bizim uyguladığımız ücret ise piyasa koşulları karşısında, yıl başında yeni bir zam yapmadan belirlediğimiz bir yıllık tarifedir. Asgari ücreti artırırsınız, asgari ücretlinin sorununu çözersiniz. Emekli maaşını 50 bin TL yaparsınız, o sorunu çözersiniz. Ama insanlara çalışırken 28 bin TL ücret vermeyi uygun görüp, sonra belediyeye 'zarar edin' demek doğru değildir. Piyasanın gerçekleri ortadadır. Bu piyasa düzenini yaratan da AK Parti'dir. Şimdi Zeynep Hanım burada kahramanlık yapmaya çalışıyor ama gerçekler bunlar. Bu tarife Odunpazarı Belediye Meclisinden oy birliğiyle geçti. Buradan da oy çokluğuyla geçirilmesini rica ediyorum. Konu netleşsin. Kamu personelinin tamamı bu ücrete tabidir. 'Belediye iştirakleri' ifadesini özellikle eklememizin nedeni, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin de bu kapsamda değerlendirilmesini sağlamaktır."





