Evrensel gazetesi yazarı Mustafa Yalçıner, Arap Dili Ve Edebiyatı Profesörü M. Hakkı Suçin ve Türkiye Yazarlar Sendikası Eskişehir Temsilcisi Ömer Asaf Torun'un katılımıyla gerçekleşen panelde tarihi süreci anlatan Yalçıner, "Geçmişte Nazi Almanyasının Yahudi halkına yaptığı zulmü belki de gaz odaları olmadan İsrail bugün Gazze'ye yapmakta" dedi

İsrail ile bölge ülkelerinin ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin geçtiğimiz yıllarda artarak ilerlediğini ve son üç ayda da devam ettiğini vurgulayan Yalçıner, "Türkiye sözde Filistin'i destekliyor, yılbaşının ardından mitingler düzenliyor Filistin için ama denizcilik verilerine göre 10 milyar dolarlık ticaret devam ediyor. Gerçek şu ki; Türkiye çeliğinden petrolüne ikili ilişkilerini sürdürerek İsrail'e destek vermeye devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Çin, Rusya ve Amerika'nın ise İsrail'in soykırımına karşı ses çıkarmadığını söyleyen Yalçıner, "Çin ve Rusya BM'de barış çağrılarından ileri gitmezken Amerika ise bölgedeki ekonomik ve askeri müttefikinin soykırımına göz yumuyor." şeklinde konuştu.

Arap edebiyatında Filistin özgürlük mücadelesinin yansımaları üzerine söz alan Prof. Dr. M. Hakkı Suçin, "Filistin Edebiyatı dediğimizde bir sürgün edebiyatından bahsediyoruz demektir. Filistin'in içinde de Avrupa'da yazan Filistinli yazarlar için de böyledir." dedi.

Sözlerine devam eden Suçin, "Filistin çok uluslu bir toplum. Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal kitaplarda yer alması nedeniyle bu toplumlarda bir Filistinlilik kimliği var. Osmanlı'nın egemenliğinin ardından İngiliz mandasının etkisiyle pekişen bir Filistinlilik kimliğinden bahsedilebilir." şeklinde konuştu. 1948'de İsrail'in devletleşmesinin ardından çatışmaların ve işgallerin artışıyla birlikte bu notaların edebiyatta ve şiirde arttığı vurgusınu yapan Suçin, "Filistin edebiyatının klasik anlayıştan sıyrılıp biçimini ve içeriğini direnişçileştirme eğilimi bu döneme gelişti" dedi.

Kaynak: Eskişehir.Net Haber Merkezi