Mülakat uygulamasına ilişkin Eskişehir’de skandal yaratan bir olay yaşandı. İki Eğitim Sen üyesi, idareci atamalarında yapılan yazılı sınavda en yüksek puanı almalarına rağmen Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mülakatta 60 puanın altında bırakıldı. 60 puanın altında kalan Eğitim Sen’li iki üye tercih yapamadı. Yaşanan olaya tepki gösteren Eğitim Sen üyeleri, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“EN YOĞUN SİYASAL KADROLAŞMA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA”

Açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Özlem Tolu şu ifadeleri kullandı:

“Millî Eğitim Bakanlığı, 2024 yılı eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme, müdür ve müdür yardımcılığı sözlü mülakat sınavlarının sonuçları açıklanmıştır. Türkiye’de en yoğun siyasal kadrolaşmanın yaşandığı bakanlık olan Millî Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) mülakat ile eğitim yöneticileri belirlenirken, liyakat ve yeterlilikten çok ‘sadakat’, ‘yandaşlık’, ‘sendikal ve siyasal kayırmacılık ilişkilerinin öne çıkması düşündürücüdür. İçerik ve uygulanma şekli bakımından yargısal denetimi olanaksız kılan mülakat uygulaması torpile, siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu için iktidar ve MEB tarafından benimsenmekte, her yıl sonuçlar açıklandığında benzer itirazlar gündeme gelmektedir.

“NESNEL VE OBJEKTİF BİR DEĞERLENDİRME YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Mülakat uygulamasıyla nesnel ve objektif bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı açıktır. Yönetici adaylarının değerlendirilmesinde objektif ölçütlerin kullanılması yerine mülakat uygulamasının tercih edilmesi torpile dayalı kayırmacılığı güçlendirmektedir. Bu sınavların sonucunu belirleyen, sınavı yapanların siyasal ideolojik tutumları ve buna bağlı olarak oluşan öznel yargılarıdır. Mülakat sınavına yönelik tepkiler mülakatı yapan yetkililerin tarafsızlığı ve güvenilirliğinin olmadığını açıkça göstermektedir.

“ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VİCDANINIZ RAHAT MI?”

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, tarihi bir skandala imza atmıştır. İki üyemiz idareci atamasında en yüksek sınav puanlarını almalarına rağmen, mülakatta 60 puanın altında bırakılarak tercih yapmaları ellerinden alınmıştır. Üstelik bu işe imza atanlar hak, adalet ve vicdan konusunda mangalda kül bırakmayanlardır. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ve mülakat ekibi sizlere hukukun temel ve evrensel bir ilkesini tekrar hatırlatmak istiyoruz:

“ESKİŞEHİR EĞİTİM ORTAMI SİZLERİ HAK GASPÇI OLARAK HATIRLAYACAKTIR”

Sizin bu orta oyununuzu geçen yıllarda Gönen hocamıza uyguladığınız kararda görmüştük. Yine aynı sahneyi tekrarladınız. Gönen hoca idareci yazılı sınavından 75.6 puan almasına rağmen hangi nedenlerle üyemize 55 puan verdiniz? Gönen hocamıza uyguladığınız bu ayrımcı ve ötekileştirici tutumunuzu hukuk önünde bir kez daha mahkum edeceğiz. Diğer bir hak gaspını halen bir okulumuzda müdür yardımcısı olarak çalışan Mahmut hocamız yaşamıştır.

“BİR TEK BİZİM ÜYELERİMİZE DÜŞÜK PUAN VERMENİZ ADİL DEĞİLDİR”

İdareci müdür atamalarında yazılı sınavda 75.6 puan alan üyemize mülakatta 58 puan verilerek elinden hakkını alan il milli eğitim mülakat komisyonu ve il milli eğitim müdürü vicdanen rahat mısınız? 44 aday içerisinde bir tek bizim üyelerimize düşük puan vermeniz adil değildir. Üyemizin şu an okulunda müdür yardımcısı olarak görevine devam ettiğini, tekrar görevlendirmesinin yapıldığını sizlere hatırlatmak isteriz. Amacın, arkadaşımızın yandaş sendika üyelerinin önüne geçmesini engellemek olduğu açıktır. Üstelik üyemiz, son 6 yılda her girdiği yazılı sınavdan 70 ile 80 puan almaktadır. Uydurma bahaneler ile bir eğitim emekçisinin onurunu kırmaya hakkınız yoktur.

“MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT ESAS ALINMALIDIR”

Eğitim alanında aldığı her karar ile tartışma yaratan bir Bakanlık aslında mülakat sistemi ile gerçek yüzünü ortaya koymaktadır. Türkiye’de en yoğun siyasal kadrolaşmanın yaşandığı bakanlık olan Millî Eğitim Bakanlığı’nda mülakat ile eğitim yöneticileri belirlenirken, liyakat ve yeterlilikten çok ‘sadakat’, ‘yandaşlık’, ‘sendikal ve siyasal kayırmacılık’ ilişkilerinin öne çıkması düşündürücüdür. İçerik ve uygulanma şekli bakımından yargısal denetimi olanaksız kılan mülakat uygulaması torpile, siyasal kayırmacılığa en elverişli sınav biçimi olduğu için iktidar ve MEB tarafından benimsenmekte, her yıl sonuçlar açıklandığında benzer itirazlar gündeme gelmektedir. Eskişehir’de bu kararlara imza atanlara sesleniyoruz: Hukuk herkese eşit uygulanmalıdır.”

Kaynak: Meltem Karakaş