Bu sayımızı manevi ilçemiz Emirdağ'a özel olarak hazırladık. Özel sayımızda Emirdağlıların Eskişehir ekonomisinde, sanayileşmesinde ve sosyal yaşamındaki yerine, zoru başaran Emirdağlılara, Emirdağ’a gittiğinizde sizleri orada bekleyen tarihi, kültürel, sanatsal, doğal zenginliklere, Gurbetin Başkenti olmuş Emirdağ’ın Avrupa ülkelerine uzanan yolculuğuna ve Emirdağlıların, Eskişehir’de, Türkiye’de, Avrupa’da ve Dünya’daki başarılarına bir yolculuk yapacağız…

Eskişehir’de özellikle Emek, 71 Evler, Huzur, Erenköy, Akarbaşı, Arifiye, Vişnelik, Şarhöyük, Fevziçakmak, Deliklitaş, Kurtuluş ve Alanönü mahallerinde yoğun olmak üzere daha birçok mahalle ve semtte Emirdağlı dostumuz, akrabamız, arkadaşımız vardır. Emirdağ, her ne kadar coğrafi olarak Afyonkarahisar’a bağlı da olsa, bütün sosyal ve ekonomik ilişkileri açısından Eskişehir ile çok daha sıkı ilişki içindedir. Eskişehir’in sosyal ekonomik yaşamında ne Eskişehir kendini Emirdağ’a yabancı hissetmiş ne de Emirdağ Eskişehir’e yabancı kalmıştır.

Eskişehir’de çok sayıda bürokrat, sanatçı ve iş insanı Emirdağlının Eskişehir’in sosyo-ekonomik yapısına çok büyük katkısı olmuştur. Emirdağ halkının bugüne geldiğimizde de gördüğümüz üzere Eskişehir’in ekonomik hayatına olumlu etkisinin temelleri 18’nci yüzyıl başlarına kadar gider. İstanbul–Ankara demiryolunun Eskişehir’den geçmesinden dolayı 18’nci yüzyıl başlarında Eskişehir ile ticari bağlar kurmuş olan Emirdağlılar buna dayalı olarak Eskişehir’e damızlık ve kasaplık koyun ve tahıl getirmişlerdir. 18’nci yüzyıl salnamelerinde Emirdağ’ın Eskişehir’e bir şose ile bağlı olduğunu ve 18 saatlik mesafede bulunduğu yazar. Bölgenin en kaliteli buğdayının Emirdağ’da yetiştirilen emsallerine göre daha fiyatlı olduğunu, Eskişehir’e kağnılarla taşındığı anlatılır. İstanbul–Ankara demiryolunun Eskişehir’den geçmesi ile Emirdağ’dan getirilen tahıl fiyatlarınınarttığı da ifade edilir. 21’nci yüzyıl Eskişehir’in de manevi ilçemiz Emirdağ ile bağlarımızın 300 yıl önceye dayandığı görülmektedir.

TAM SAYFA OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!